Служебната власт заложи скрити мини в земеделието, които може да

...
Служебната власт заложи скрити мини в земеделието, които може да
Коментари Харесай

Наследството на Явор Гечев: В земеделието цъкат бомби за милиарди

Служебната власт заложи скрити мини в земеделието, които може да костват милиарди евро загуба на европейско финансиране. Бившият длъжностен министър Явор Гечев предпочиташе да трансферира виновността върху фермерите, които се бавели с кандидатстването за евросубсидиите, тъй като им трябвало повече време, вместо да признае, че не направи главното – построяването на системата за кандидатстване, написа „ Медиапул “.

Изпратеният от екипа му и утвърден от Европейска комисия нов стратегически проект, по който в интервала 2023 – 2027 година би трябвало да се усвоят нови 8 милиарда евро за земеделие, се оказа продънен от лобистки малки врати, които в този момент някой би трябвало да затваря.

Буксува кандидатстването за над 1.5 милиарда лева от Европейски Съюз

Всъщност, в мандата на служебната власт се случи немислимото. Фермерите от месеци насам не могат да приключат кандидатстването за най-популярните евросубсидии – тези за култивиране на земята. Това са така наречен директни заплащания, които за 2023 година възлизат на над 1.5 милиарда лева

Парадоксът е, че откогато България е в Европейски Съюз, тези дотации се усвояваха над 95%, т.е. с лекост. Благодарение на тях десетки зърнопроизводители станаха милионери и започнаха да арендоват, (а някои и да заграбват) от ден на ден и повече земя, с цел да получават по-голямо подкрепяне. Наред с тях обаче аплайват и редица дребни земеделци, общият брой на всички претенденти е към 60 000 души, и оцеляването на бизнеса им зависи от тези пари. Зависят и рентите на хората, живеещи на село.

Бездействието на президентската власт може да коства скъпо и на самите фермери, тъй като Европейска комисия освен предлага дотации, само че и реже % от тях за всеки ден закъснение. Всяка година това кандидатстване започва на 15 март и тече до 15 май. След тази дата Брюксел стартира да санкционира, намалявайки подпомагането с 1% за всеки ден забавяне. Ако това предписание действаше, то дотациите на всеки фермер щяха да са орязани най-малко с 15%, колкото са работните дни от 15 март насам.

Реклама

Досегашното управление на земеделското министерство твърди, че е извоювало удължение на периодите. Първо, някогашният министър Явор Гечев разгласи, че удължаването е до 5 юни, в който период можеше да се кандидатства без глоба, а самото формалното пускане на системата бе оповестено едвам на 12 май, т.е. с 2 месеца забавяне.

Оказа се обаче, че и тогава системата отново не работеше – фермерите можеха да обрисуват нивите си на картите на служителите, само че системата не им позволяваше да приключат кандидатстването. Чиновниците не бяха и сега не са написали и всички наредби.

В неволята си служебната власт разгласи, че удължава до 30 юни кандидатстването за тези заплащания и че наказания няма да има. За задачата българските управляващи допълниха разпоредба, оповестена в Държавен вестник на 10 март. И прецизираха: „ С оповестените промени се планува понижението на заплащанията с 1% за всеки работен ден, при подаването на заявление след 5 юни, да не се ползва за Кампания 2023.

Целта е да се даде повече време на земеделските стопани да се срещнат с опциите за подкрепяне и да вземат решение за интервенциите, по които да аплайват “, заяви пресцентърът на министерството. Именно по този начин с благовидното „ даване на повече време на земеделските стопани да се срещнат с опциите за подкрепяне “, служебната власт в земеделието прикрива гафовете, немощта и тотално си безучастие.

А за какво цъкат мини? Защото остава отворен въпросът дали кандидатстването ще завърши до 30 юни или тези евросредства ще изгорят. Това е напряко бомба за над милиард лв., която служебната власт оставя в завещание на постоянната. Дори и кандидатстването да завърши до 30 юни, не е ясно дали тези удължавания на периодите са съгласувани с Европейска комисия и дали тя в действителност е дала разрешение за тях.

Какво тъкмо е ситуацията, ще разбере в околните седмици постоянната власт в лицето на ротационния кабинет на ГЕРБ-ПП.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР