Случаят с Християн Пендиков показа, че ще стоим зад всеки

...
Случаят с Християн Пендиков показа, че ще стоим зад всеки
Коментари Харесай

Йотова за случая с Пендиков: В България ще гледаме под лупа всяко едно действие свързано с езика на омразата

" Случаят с Християн Пендиков сподели, че ще стоим зад всеки един жител с българско съзнание с доста явен и безапелационен отпор към политиките, които се организират на процедура против България. Не сме уверени, че оставайки в РСМ той е на несъмнено място, защото продължава да получава закани. По-притеснително, е че не чухме изрично наказание на този и сходни случаи през всичките тези месеци, " сподели вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR.

" Не виждаме и намек и укор към тези, изключително медии, в РСМ които от дълго време са прекрачили бариерата на свободното слово и водят извънредно тежка българофобска акция. Не чуваме от управниците в РСМ сходни послания. Е, тогава по какъв начин да усещаме и да имаме вяра, че те осъждат това, което се случва в РСМ във връзка с българите там ", попита риторично Йотова.

Тя добави, че България е направила всичко допустимо да се известят нашите сътрудници - седалището на Организация на обединените нации в Женева, както и всички европейски институции - освен Европейски Съюз, само че и Съвета на Европа, и Организацията за сигурност и съдействие в Европа със седалище във Виена.

" С дейностите си сега РСМ на процедура е блокирала процеса си на присъединение към Европейски Съюз и на започването на същинските договаряния. Ние сме безапелационни по кое време ще има договаряния - при съблюдаване на ясни условия, сред които съблюдаване на Договора за добросъседство и спазването на правата на българите в РСМ и вписването им в Конституция ", съобщи вицепрезидентът.

По думите й признатите законови ремонти неотдавна, ориентирани против клубовете на локалните македонски българи, са в нарушаване на европейското и интернационалното право, защото Народното събрание в Скопие е приел този закон да работи с противоположна мощ.

" В България ще гледаме под лупа всяко едно деяние обвързвано с езика на омразата. За страдание, с днешната дата можем да кажем, че без значение от толерантността, с която приехме френското предложение, няма никакъв прогрес и в работата на Смесената историческа комисия. Трябваше да бъдат изменени учебниците и да се отворят архивите - път, по който минава всяка кандидатка, само че тук нямаме никакво придвижване по тези въпроси. На нашите европейски сътрудници би трябвало непрестанно да им се напомня да си правят работата и тези задачи, които изпраща Европейска комисия, с цел да прави отчетите на Европейска комисия за напредъка на РСМ, би трябвало да отразяват всички тези " достижения ", сподели Йотова.

На въпрос за вероятно несъгласие Йотова отговори: " На процедура същинският развой още не е почнал. Чака се идната междуправителствена конференция, която да даде действителния старт. Само че там има предвателно условия - вписването на българите в Конституцията. Докато това не стане, тази междуправителствена конференция не може да се организира и съотвено - същинските договаряния не могат да стартират. "

" Много се надявам че на 4 февруари нашите съседи от РСМ ще бъдат на висотата на това, което заявяват - и във връзка с общата ни история, и във връзка с своето европейско участие, с цел да се предотвратят всевъзможни замислени блокажи. Смятам, че персона като Гоце Делчев не го заслужава ", сподели събеседничката на Милена Милотинова.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР