Случаят с Българската банка за развитие все по-впечатляващ. Финансова институция,

...
Случаят с Българската банка за развитие все по-впечатляващ. Финансова институция,
Коментари Харесай

Да помогнем на китовете да се справят с планктона

Случаят с Българската банка за развиване все по-впечатляващ. Финансова институция, предопределена да бъде инструмент, от който да се възползва дребният и междинният бизнес, работи като захранваща система на най-големите бизнес китове в страната. 
За тези китове - огромните компании, получили над 100 милиона (ободряващият им лист може да разгледате ), наподобява е било доста мъчно да изкласят. Те са били още в стопански зародиш - може да си ги представяме като амбициозни младежи с една гениална концепция в дребен гараж. Не са имали никакви служащи, изобщо не са били разгърнати по обекти в цялата страна, а за огромна част от българското общество са били изцяло непознати. Но в този миг е пристигнала българската банка за развиване и е решила да даде начален подтик със заеми от над 100 милиона - да може младите и неуспелите да станат млади и съумели и да порастват, без да стареят, като в известния слоган. 
Голямото зареждане на китовете е неуместно, даже в случай че се абстрахираме от съмнително познатите им лица. Ако десетимата души в страната, които оперират десетте крупни бизнеса, се окажат изцяло чисти - ние не се съмняваме в това - концепцията да подмогаш точно тях вместо хиляди дребни и междинни български бизнеси е извънредно стимулираща във връзка с нужната за една витална стопанска система конкуренция. Много е по Адам Смит - невидимата ръка на пазара разказва кемтрейлс във небесата; и когато отлети далеко, дребният и междинният бизнес подвига взор към хоризонта и вижда явен трибуквен знак за личното си развиване. После по какъв начин да не вярваш в конспирации. 
В малко по-напредналите стопански системи и демокрации има чести опити за разтрошаване на монопол - дали са сполучливи е различен въпрос, само че най-малко съществуват. Тук, наподобява, действа друго - концепцията за уедряване и мащаб. Колкото повече се развиват едни 10 компании, толкоз повече страната става обезпокоена за тях и тяхното развиване. Дали се оправят положителни? Нямат ли потребност от малко нисколихвен капитал? Успяват ли да се оправят в сложни времена и могат ли да бъдат конкурентноспособни на фона на ненаситните пиявици на дребния и междинния бизнес, които желаят да отчупят троха на места от пая? Както споделяха в Саут Парк - виж, би трябвало да схванеш, че не може примерно един човек да има извънредно огромен и мощен частен аероплан, а няколко месеца по-късно да има единствено огромен частен аероплан - би трябвало да проявиш схващане към това и да му окажеш помощ за първото, предпазвайки го от второто. 
Помагайте.
Китовете са застрашени от изгубване. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР