Случаят е много рядък, тъй като 11-годишното момче е живяло

...
Случаят е много рядък, тъй като 11-годишното момче е живяло
Коментари Харесай

Направиха животоспасяваща операция на дете със заседнал зъб между трахеята и бронхите

Случаят е доста необичаен, защото 11-годишното момче е живяло по този начин близо две седмици

В Клиниката по ушно-носно-гърлени заболявания на УМБАЛ - Бургас избавиха 11-годишно момче със затънал зъб сред трахеята и десния бронх, предава Българска телеграфна агенция. Направена е незабавна и сложна интервенция, по време на която зъбът е изваден. Два дни детето прекарва в реанимация, само че към този момент е отвън заплаха и се възвръща. Това заяви Юлия Андреева, представител на УМБАЛ.

Случаят е доста необичаен, защото момчето е живяло по този начин близо две седмици. То е аспирирало зъба по време на сън, осведомиха от болничното заведение.

По думите на майката детето е легнало да спи с разтърсен зъб, само че на сутрина зъбът го е нямало. В първите дни не е имало проблеми, само че след известно време детето е почнало да подвига температура. Лекуван е с антибиотици. При назначено рентгеново проучване, фотографията посочила съществуване на зъб, от който се е развила зараза на дихателните пътища.

Момчето е признато по неотложност, интервенцията е осъществена съвсем незабавно от доцент доктор Даниел Петков, доктор Ивайло Илиев и анестезиолога доктор Антон Григоров. " Трябваше да се работи бързо, тъй като имаше действителен риск от съдбовен край. Зъбът можеше да запуши дихателните пътища, да докара до неспособност детето да си поеме въздух ", сподели доктор Цветелина Григорова от Клиниката по ушно-носно-гърлени заболявания.

От болничното заведение в Бургас обясниха, че интервенцията е сложила на огромно тестване целия екип.

През юли тази година лекари от Клиниката по ушно-носно-гърлени заболявания пък избавиха дете, живяло месец и половина с монета от 20 стотинки, заседнала сред гърлото и хранопровода.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР