Случаите на коронавирус са отпреди началото на учебната година, не

...
Случаите на коронавирус са отпреди началото на учебната година, не
Коментари Харесай

Експерти: Случаите на COVID-19 са внесени, няма разпространение вътре в училищата |

Случаите на ковид са отпреди началото на образователната година, не мисля, че става дума за разпространяване вътре в учебните заведения. Това сподели по Българска национална телевизия доктор Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Преподавателите са почнали да посещават учебните заведения от 1 септември, контактували са предимно между тях, не считам, че има връзка с децата, изясни той. Д-р Миндов предложи учениците да носят шлем, тъй като е по-хигиенично и по-удобно. Освен това елементарно се почиства.

Той посочи, че децата, които би трябвало да минат на отдалечено образование по здравословни аргументи, би трябвало да получат документ от персоналния доктор или от експерта, който ги следи. Решението засяга деца с онкологични болести, и тези, които са на терапия с кортикостероиди и имунитетът им е мощно занижен.

Личните доктор подсети, че здравните карти би трябвало да бъдат предадени до 15 октомври . Затова е належащо децата да минат на профилактичен обзор, а в случай че има закъснение в имунизациите - да бъдат направени. Д-р Миндов акцентира, че за задачата родителите би трябвало да се свържат с персоналния доктор, с цел да разберат в кои дни има зелен кулоар - тогава се преглеждат здрави деца. Мярката е призната, с цел да не се смесват потоците с заболели и да се избегне заразяване. 

Според доктор Ирина Гайтаневска , шеф на отдел Епидемиология и надзор н заразните заболявания в РЗИ София
контролът над спазването на ограниченията в учебните заведения е всекидневен. Случите в София не са чак толкоз доста, разяснява тя и посочи, че са импортирани.

" Не може да се приказва на този стадий за разпространяване в учебните заведения или класовете. Създадена е много добра организация по съблюдаване на ограниченията, доколкото е допустимо. Със сигурност след приключване на първата седмица ние ще проучваме информацията и тези ограничения ще бъдат разисквани, някои неща ще се трансформират, това е развой, с цел да бъде всичко под надзор. Има доста за и срещу маските в учебно заведение няма по какъв начин дребните да бъдат с маска в час, има моменти, в които това е безусловно невероятно. Много разчитаме на родителите, да се коментира по кое време и по какъв начин да се носят, децата би трябвало да бъдат подсещани ", сподели още доктор Гайтаневска.

Тя не посочи какви са глобите за родители или шефове на детски и образователни заведения при неспазване на ограниченията с аргумента, че не би трябвало да се приказва за отрицателната и финансовата страна на въпроса.

" Процесът е двустранен с изключение на родителя, учителят също би трябвало да постави старания, отговорността е на всички нас ", сподели специалистът от РЗИ София.

Междувременно още една паралелка в Пловдив излиза в режим на онлайн образование от през днешния ден . Причината е позитивна проба на COVID-19 при първокласник от СУ " Св. Константин Кирил Философ ".

Продължават да учат отдалечено и в електронна среда и третокласниците от „ Св. Паисий Хилендарски “, в чиято паралелка бе открит първият случай на инфекцията в пловдивско учебно заведение от началото на образователната година.

Детето е добре и е под домашно наблюдаване. РЗИ Пловдив е препоръчала целият клас да остане под карантина. В учебното заведение се организира засилена стерилизация, обследването на контактните лица продължава.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР