Случаите на холера са се увеличили тази година, особено в

...
Случаите на холера са се увеличили тази година, особено в
Коментари Харесай

СЗО съобщава за огнища на холера в цял свят


Случаите на холера са се нараснали тази година, изключително в райони на беднотия и спорове. Огнища на заболяването са регистрирани в 26 страни, а смъртните случаи бележат внезапен скок, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на Световната здравна организация (СЗО).

Обичайно по-малко от 20 страни годишно рапортуват за огнища на холера, която се популяризира посредством усвояване на инфектирана храна или вода и може да аргументи тежка диария.

" След години на спад следим обезпокоително повишаване на броя на огнищата по света през 2022 година ", съобщи на брифинг в Женева през днешния ден Филип Барбоза, началник на екипа за битка с холерата към СЗО.

Средният % на смъртност през годината до момента съвсем се е утроил спрямо петгодишните междинни равнища и сега е към 3% в Африка, добави Барбоза.

Въпреки че при множеството инфектирани заболяването минава с леки или без признаци, холерата може да убие човек за часове, в случай че не се лекува.

Огнище на холера в Сирия към този момент лиши живота на 33-ма души и съставлява заплаха за фронтовата линия на продължаващата към този момент 11 години война. Освен това заболяването ускорява и страховете на хората в претъпканите с изселени цивилни лагери.

Африка и част от Азия, в това число Пакистан, са някои от регионите с огромен брой случаи.

Барбоза съобщи, че единствено няколко милиона дози ваксини са налични до края на годината, като уточни измежду аргументите незадоволителния брой производители. СЗО продължава да поддържа складови наличия от ваксини против холера за незабавни случаи.

" Пределно ясно е, че не разполагаме с задоволително ваксини, с цел да отговорим на внезапната поява на огнища и още по-малко, с цел да сме в положение да изпълним превантивни имунизационни акции, които биха довели до понижаване на риска за огромен брой страни ", добави още ръководителят на екипа за битка с холерата към СЗО.

По думите му, не съществува обща калкулация за броя на случаите на холера по света поради разликите в механизмите за наблюдаване сред обособените страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР