Словесните престрелки между сегашния и бивш министър на икономиката –

...
Словесните престрелки между сегашния и бивш министър на икономиката –
Коментари Харесай

Язовирният скандал върви към опростачване

Словесните престрелки сред настоящия и някогашен министър на стопанската система – Кирил Петков и Лъчезар Борисов не утихват. Темата с милионните разходи, потънали в знайни и незнайни язовирни стени, е съумяла да „ газира “ и двамата до степен на нетърпимост. 

 

Както „ Банкеръ “ разяснява преди дни в обявата си „ “ , язовирната тематика " потопи " двамата в проливен дъжд от обследвания, пояснения, замяна на обстоятелства и доказателства и по този начин - до безкрайност.  

Ще стане седмица откогато харвардският ученик Петков

се пробва да разплете възлите в „ плетката “,

на обгърнатата в мъгла Държавна консолидационна компания. От там нишката стига до получателят на парите – дъщерното сдружение на самата ДКК - „ Монтажи “, ръководено от Тихомир Димитров, с цел да стигне до притежателят на тези обекти - Държавното дружество „ Управление и стопанисване на язовири ”, чийто ръководител на Управителния съвет е Стамен Янев,изпълнителен шеф на Българска агенция за вложения.

А избавителната жилетка се чака да бъде подадена от Върховна касационна прокуратура, която много експедитивно се самосезира от информациите, показани от служебния министър пред медиите.

На първият стадий ползата на прокурорите се насочи единствено към инспекцията за язовир „ Пазар дере “ край  Ловеч, в ремонта на който са били налети 2.3 млн. лева, а водоемът се оказа…локва.

Междувременно обаче

язовирният рейд на министър Петков

продължи и към язовирите „ Злати челник 3 " и " Злати челник 4 ", които по думите му пък са се оказали „ затревени “. Очевидно икономическият шеф няма желание да се ограничи единствено с тези три водоема, а счита да обходи и останалите седем от общо десетте, които документално (и финансово) би трябвало да са изцяло приключени.

Поне това е посочила инспекцията на екипът му, който се е наел да разнищи случая с тези прословути 500 млн.лв., които държавното управление отпусна на ДКК през 2018 година. И които по презумция трябваше да решат казуса със " незабавните " поправки  на рисковите язовири в страната. По това време министър беше Емил Караниколов, а броя - 416 язовира, чийто поправки бяха повече от неотложни.

Нека напомним и още нещо - 

траншът от 500 милиона се оказа недостатъчен 

и година по-късно, кабинетът Борисов 3 зареди сметката на ДКК с още над 12 млн. лв.. Решението от 2019-а беше облечено в обяснението, че те били  необходими за „ ресурсно обезпечаване на активността на язовирите - погашение на разноските за личен състав, административни разноски, както и закупуване на дълготрайни материални и нематериални активи “.

Последва ново зареждане на сметката на ДКК през (юни) 2020-а – с още 130 млн., този път от Българската банка за развиване. Така всъщност 

сметката за язовирите не е 630 милиона ,  а …642 млн.лева .

Що се отнася до сигналите за „ топенето “ на тези " целево отпуснати средства ", те не са от през вчерашния ден. 

Още при започване на декември 2019 „ Банкеръ “ повдигна тематиката в обявата си под заглавие „ Парите за поправки на язовирите тънат в мъгла “ . Тогава написахме, че министърът на стопанската система – Емил Караниколов и подопечната му Държавна консолидационна компания не считат за нужно да дадат подробен доклад за това къде, по какъв начин и против каква свършена работа,  отпуснатите целево от държавното управление милиони " се топят " с бързи темпове .

Зададохме и още редица въпроси, само че по този начин и не получихме отговор от тогавашните началници на страната.

Сега, две години по-късно тематиката ненадейно се оказа изключително настояща. А инспекцията на министър Петков посочила, че на 31 декември предходната година, инспектираните от него в този момент три язовира, са предадени от държавната компания „ Монтажи “ към Държавната консолидационна компания. След което и до ден сегашен те не са трансферирани към Държавното дружество за ръководство и стопанисване на язовири! Което на процедура значи, че " всички пари, които са платени по тях, още не са влезнали в употреба ".

Министър Петков беше безапелационен: " По закон сега не могат да бъдат завирявани, в тях не може да има вода и по никакъв метод не могат да се употребяват нито за поливане, нито за други цели. За мен това е занемареност ".  Според Петков разноските неведнъж надвишават пазарните цени, а откритите нарушавания при общо 10 язовира са на стойност 631 милиона лв..

Реакцията на някогашните ръководещи

беше светкавична.

От ГЕРБ обявиха, че Петков е „ подвел обществото “ с цифрите, които е показал за ремонтните действия на бент.„ Злати челник 3 “, „ Злати челник 4 “ и „ Пазар дере “.

Предшественикът на Петков -  Лъчезар Борисов, също направи изрично изказване, съгласно което – нарушавания няма.

Що се отнася до съпътстващите информации, които пристигнаха от служебния министър, че цените на бетона за трите язовира били по над 200 лв. на кубик, Борисов отговори по този начин „ цената не е над 200 лв., а е 90-95 лв. за един от обектите, които беше упоменат. “ И добави:

„ Използваме два типа бетон – единият е 90 лв. цена на кубик, другият – 95 лв.. Явно сътрудниците на министъра употребяват цялата сума по полагане на бетона, включваща всички действия, и очевидно изпускат часовата ставка за служащите – трудът им се заплаща по към 8 лв. на човек на час. Изпускат също, че бетонът  - даже на 90-95 лв., има хидроустойчивост, водоплътност и други характерности “. 

Борисов подчертава, че в „ сметката “ на Петков са били вложени и разноските за работа. Той отхвърли и изказванието, че цената на превоза също е била завишена  – по 1.16 лева за звук на километър – за транспортиране на скална и земна маса. „ Такава цена няма “, безапелационен бе Борисов.

И разясни: „ Правили сме доставки и полагане на трошен камък до 40 км - в тази цена е включена сумата на трошения камък и на превоза. Камъкът е 26.50 лева на куб. м, чакълът е 10 лева на куб м, има още включена и машинизация - валяк и товарен четириосен автомобил. Днес още веднъж, в нарушение на правилата „ Почтеност, бистрота, професионализъм “, беше подведено обществото “.

Бившите ръководещи не пропуснаха да нападат  

екипите на Кирил Петков и на финансовия министър Асен Василев. Те обявиха, че зам.-министърът на стопанската система Даниела Везиева ще ревизира Държавната консолидационна компания, под чиято шапка влиза Институтът по маркетинг.

„ Тя е била в борда на шефовете на този институт, който е наел апартамент, употребен безплатно от Везиева. Как тя ще ревизира себе си и своята активност? “, зададоха въпросът от ГЕРБ.

По-притеснително съгласно тях било назначението на Даниел Лорер – консултант на министър Петков и ръководител на работната група, която ревизира ДКК.

„ В тази работна група влизат представители на АДФИ, а в Министерство на финансите отговорник за АДФИ е неговата брачна половинка – Виолета Лорер . Тя не за първи път е зам.-министър, била е зам.-министър на стопанската система в предното служебно държавно управление и отговаряше за комерсиалните сдружения “, изясняват още някогашните ръководещи.

Язовирният скандал явно не е стигнал до „ висините “ на тоталните разобличения, само че сигурно най-после ще приключи с българската констатация " Всички са маскари ".

И на тази гнила обстановка най й приляга поговорката: " Стани куме, да седне жена ми! "  

Дано рестартът прехода не бъде отсрочен за следващ път, защото  смрадта към този момент е непоносима.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР