Словенският портал “necenzurirano.si публикува подробности за политическо-разузнавателна операция в рамките

...
Словенският портал “necenzurirano.si публикува подробности за политическо-разузнавателна операция в рамките
Коментари Харесай

Орбан и Груевски замесени в операция против Преспанския договор

Словенският портал “necenzurirano.si ” разгласява детайлности за политическо-разузнавателна интервенция в границите на триъгълника Будапеща-Любляна-Скопие. Тя изцяло удостоверява изказванията на македонската Нова ТВ от 8 май 2018 година под наслов “Орбан в акция за избавяне на мегафоните на Груевски ”, предава БГНЕС.

„ През последните години унгарското политическо управление посредством една от словенските банки и разнообразни поддръжници организира в Словения огромна интернационална интервенция за политическо разузнаване и поддръжка на медии, близки до ВМРО-ДПМНЕ в Македония. Целта на тази интервенция е да смъкна държавното управление на Зоран Заев да се унищожи Договора от Преспа, обезпечил на Македония участие в НАТО “, написа necenzurirano.si.

Бившият македонски министър председател Никола Груевски откри леговище в Унгария след бягството си от издадена присъда за затвор в страната си. Оттогава той се радва на поддръжката на унгарския министър председател.

Ключова роля в интервенцията, за която написа порталът, играят притежатели на кръг от маджарски медии, близки до партията на Янез Янша, Словенската демократическа партия (СДС), финансирани по това време от компании от непосредственото обграждане на унгарския министър председател Виктор Орбан.

Словенският портал оповестява, че в редакцията му са получени документи, разнообразни данни и информация, които потвърждават, че минимум три компании, тясно свързани с унгарската ръководеща партия Фидес, са генерирали най-малко 4 милиона евро в една фаза на деяние от август 2018 година, от които – 1,5 милиона евро парични преводи от маджарски източници остават в Словения, а останалите 2,5 милиона евро отиват в Македония. През 2018 година 2,5 милиона евро от Унгария са подадени в Македония посредством сметка в „ Уникредит Словения “ от Петер Шац, ръководител на Управителния съвет на словенската Народоосвободителна въстаническа армия ТВ24 и един от унгарските бизнесмени, които управляват медиите на опозиционната Съюз на демократичните сили на Янша.

Данните демонстрират, че Словения е била насочна точка за изпращане на маджарски пари в Македония. Те са употребявани от унгарските притежатели на медии от кръга на Съюз на демократичните сили за закупуване и финансиране на медии, подкрепящи ВМРО-ДПМНЕ.

„ Всъщност става въпрос за финансиране на политическа активност в Македония “, написа “necenzurirano.si ”.

Инвестициите на поддръжниците на Орбан в Македония са се засилили напролет на 2018 година – след подписването от Зоран Заев и някогашният гръцки министър председател Алексис Ципрас на контракта за смяна на името на страната. След насрочването на изборите в Северна Македония за 12 април, преводите са се засилили още веднъж, отново през Словения.

„ Чрез словенската финансова система екипът на Орбан работи непосредствено срещу разширението на НАТО и ползите на множеството държави-членки на Европейски Съюз и формалната словенска външна политика “, написа „ necenzurirano.si “. „ Операцията също е в полза на Русия, която е тясно забъркана в обстановката в Македония посредством разузнаване и опити да се попречи на интеграцията на Македония в НАТО “.

За по-малко от година маджарски бизнесмени стават публични притежатели на повече от 10 електронни, печатни и мрежови медии в Македония. Между тях е унгарският бизнесмен Агнес Адамик, притежател на Нова ТВ24. Унгарските пари за тези планове идват от самото начало от Словения. Адамик е купил медии в Македония, забъркани в опити за събаряне на държавното управление там, написа порталът. Събитията се случват на фона на срещи по това време сред ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Кристиян Микоски и Орбан, както и на такива на Мицкоски с Янша в Любляна.

“Тази осъществена малко принудително смяна на името на Македония може да се окаже прекомерно висока цена ”, декларира Янша след срещата. А в същото време интервенцията в Македония през Словения към този момент е в ход. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР