Словенският парламент одобри днес кандидатурата на левоцентриста Марян Шарец за

...
Словенският парламент одобри днес кандидатурата на левоцентриста Марян Шарец за
Коментари Харесай

Словенският парламент одобри бивш комедиант за премиер

Словенският парламент утвърди през днешния ден кандидатурата на левоцентриста Марян Шарец за министър председател, с което постави завършек на траялата седмици политическа неустановеност вследствие на изборите през юни, които не излъчиха явен победител, съобщи Агенция Франс Прес.

Бившият комедиен артист Марян Шарец (40 г.) завоюва поддръжката на 55 депутати, като 33-ми гласоподаваха срещу и с този избор става най-младият министър-председател на страната.

Той произнесе проевропейска тирада в Народното събрание, като сподели, че е решен Словения да „ остане част от така наречен ядро от страни “ в Европейския съюз.

Неговата партия - „ Листата на Марян Шарец “, остана втора на изборите на 3 юни, само че той възнамерява да образува съдружно държавно управление с още четири левоцентристки партии, което ще бъде подкрепяно от крайнолявата групировка Левица в Народното събрание.

Победител на вота стана антиимигрантската десноцентристка Словенска демократична партия (СДС) на Янез Янша. Тя получи 25 депутати, само че не съумя да получи поддръжката на съдружници за образуване на ръководещо болшинство.

„ Напълно съм наясно с моите провали и неточности, само че имам кураж и твърдоглавие “, сподели Шарец пред депутатите. Той назова участието на Словения в Европейски Съюз и НАТО „ две велики достижения “ за страната.

Така влезе в несъгласие с партията Левица, на чиято поддръжка разчита и чиято стратегия включва напускането на водения от Съединени американски щати военно-политически алианс.

Шарец, чийто втори мандат като кмет на град Камник изтича тази година, има период от 15 дни да сформира съдружно държавно управление.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР