Словенските депутати одобриха лявоцентристката кандидатура на Марян Шарец за поста

...
Словенските депутати одобриха лявоцентристката кандидатура на Марян Шарец за поста
Коментари Харесай

Словения избра най-младия премиер в историята си

Словенските депутати утвърдиха лявоцентристката кандидатура на Марян Шарец за поста министър-председател след седмици на политическа неустановеност поради резултатите от парламентарните избори през юни, осведомят Агенция Франс Прес и " Ройтерс ".

Бившият комик беше подсилен с 55 гласа против 31 в 90-местния парламент. Той ще се трансформира в най-младия министър председател на Словения. Шарец е на 40 година

 Снимка 373734
Източник:

По време на съвещание на Народното събрание новият министър председател разгласи, че държавното управление ще се ангажира Словения да стане част от главните страни в Европейски Съюз.

Той разказа участието на страната в Европейски Съюз и НАТО като " две огромни достижения " за страната.

" Листа Марян Шарец " зае втора позиция след изборите на 3 юни , само че Шарец възнамерява да образува държавно управление с четири други леви партии.

Изборите бяха извоювани от антиимигрантската дясноцентристка Словенска демократическа партия на Янез Янша. Тя завоюва най-вече места, 25, само че не съумя да притегли задоволително съдружници за образуване на болшинство.

Бившият артист и комедиант, чиито втори мандат като кмет на Камник в Северна Словения изтича тази година, има 15 дни да сформира кабинет с 5-партийна лявоцентристка коалиция, която се води от " Листа Марян Шарец ", само че зависи от поддръжката на крайнолявата Левица, която в платформата си е заложила овакантяване на НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР