Словашкият президент Андрей Киска отправи призив днес или за съществени

...
Словашкият президент Андрей Киска отправи призив днес или за съществени
Коментари Харесай

Словашкият президент поиска предсрочни избори или промени в правителството

Словашкият президент Андрей Киска насочи апел през днешния ден или за основни промени в държавното управление, или за предварителни избори след убийството на журналиста Ян Куциак, който разследваше корупция на най-високо ниво, обвързвана с италианската мафия, съобщи Агенция Франс Прес.

"Сега виждам две решения: промени в дълбочина на държавното управление или предварителни избори ", сподели Киска в изказване по малкия екран за убийството, раздрусало Словакия. Ройтерс цитира президента, че ще изиска диалози с политическите партии и ще упорства за сформиране на ново държавно управление или за привикване на предварителни избори, с цел да бъде възобновено доверието на обществото след убийството на проверяващия публицист.

Един от хората, посочени в оповестеното посмъртно следствие на Куциак за корист с европейски фондове и други измами, е имал връзки със сътрудници на премиера Роберт Фицо, показва Ройтерс. "Ще стартира диалози с политическите водачи, с цел да кажат по какъв начин си показват бъдещето и по какъв начин да бъде възобновено доверието на хората в личната им страна ", сподели президентът. "Виждам към този момент две решения: първо, необятни и основни промени в държавното управление, с цел да не поляризира обществото, и второ, предварителни избори дружно с локалните през есента ", добави той.

Междувременно словашките управляващи възобновиха следствието на заканите, отправени от предприемач към журналиста Ян Куциак, съобщи АП, цитирайки основния прокурор на страната. Миналата година Куциак декларирал, че предприемачът Мариан Кочнер го е заплашил след публикуването на публикация за него. Журналистът обвинил полицията, че не е подхванала дейности след подадената от него тъжба. Кочнер отхвърля да е правил нещо неправилно.

На диспути в частната телевизия "TA3 " основният прокурор Яромир Чишнар призна, че е била подадена тъжба и съобщи, че следователите ще прегледат още веднъж заканите. Той обаче добави, че не има вяра този случай да е обвързван със гибелта на журналиста.

В последната си публикация Куциак написа за въздействието на италианската мафия в Словакия и вероятните й връзки с хора от обкръжението на премиера Роберт Фицо. Чишнар съобщи, че в следствието на словашкото разследване ще се включат и италиански специалисти.

По-рано Словакия заяви, че ФБР, Скотланд ярд, Европол и служители на реда от Италия и Чехия оказват помощ на словашката полиция в следствието. Бивш италиански прокурор съобщи, че Италия се е пробвала да предизвести Словакия за възходящото въздействие на италианската мафия на нейна територия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР