Словакия и Украйна се споразумяха да създадат лицензионна система за

...
Словакия и Украйна се споразумяха да създадат лицензионна система за
Коментари Харесай

Украйна и Словакия постигнаха споразумение

Словакия и Украйна се споразумяха да основат лицензионна система за търговия със зърно, която разрешава възбраната за импорт на четири групи украински артикули в Словакия да бъде анулирана, откакто системата бъде основана. Това заяви словашкото министерство на земеделието, представено от " Ройтерс ".

Миналата седмица Полша, Словакия и Унгария оповестиха ограничавания върху вноса от Украйна, откакто Европейската комисия реши да не удължава възбраната върху продажбите в петте прилежащи на Украйна страни от Европейски Съюз, които включват също Румъния и България. Забраната беше въведена, откакто петте страни бяха залети от на ниска цена импорт от Украйна.

Спорът ескалира, откакто Украйна, която употребява сухопътни направления на запад, с цел да компенсира изгубените благоприятни условия за експорт по море, породени от съветската инвазия, подаде тъжба до Световната комерсиална организация (СТО) поради ембаргото.

" Министрите на земеделието се съгласиха да основат система за търговия със зърно, основана на издаване и надзор на лицензи ", разясниха от словашкото ведомство.

Те обаче допълниха, че до момента в който тази система не проработи и не бъде изцяло изпитана, възбраната за импорт на четири групи артикули от Украйна остава в действие.

На собствен ред Украйна се е съгласила да спре жалбата си в СТО.

Словашкото министерство не даде детайлности по какъв метод ще бъде създадена системата за лицензиране.

По-рано Братислава реши възбраната за украински импорт да продължи до края на годината.

Страните, които постановат национално ембарго, настояват, че евтината украинска пшеница, предопределена най-вече за пренос на запад и до пристанища, унищожава вътрешните им пазари.

През по-голямата част от предходната година към 60% от украинското зърно е минало директно през петте източноевропейски страни, цитира news.bg./Факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg