Сложната обстановка, причинена от световната пандемия от COVID- 19, както

...
Сложната обстановка, причинена от световната пандемия от COVID- 19, както
Коментари Харесай

Бъдещето на културните проекти след пандемията обсъди Банов с френския си колега

Сложната конюнктура, породена от международната пандемия от COVID- 19, както и подхванатите и бъдещи ограничения в региона на културата по отношение на провалите от вируса.

Това разискаха министърът на културата Боил Банов и френският му сътрудник Франк Риестер във видеоконферентна връзка през днешния ден. В срещата се включиха и посланиците на двете страни Флоранс Робин и Ангел Чолаков, оповестиха от културното министерство.

Предстоят основни борби в интерес на културата в Европа за увеличение финансирането на културни планове по стратегия " Творческа Европа " в региона на отбраната на авторските права на европейските създатели посредством Директивата за авторското право в цифровата епоха.

Министрите разискаха и общите планове, които следва да се възобновят сред страните ни - построяването на музей на остров " Св. Св. Кирик и Юлита ", провеждането на Български културен сезон във Франция, основаване на филиал на учебното заведение по архитектура " Шайо " в Пловдив и бъдещето на къща " Ламартин " в града под тепетата.

Предстоят и Европейските дни на наследството през месец септември на 2020 година, които Министерство на културата годишно провежда, в това число и в партньорство с Посолството на Френската Република в България и Френския културен институт и подготовката за тях към този момент е почнала, уточни още министър Банов.

Нашият бранш е един от най-засегнатите от пандемията и е належащо всички да бъдем мобилизирани, с цел да се оправим с тази обстановка, акцентира френският министър на културата.

Банов сложи въпроса за реализацията на фестивалите, които предстоят, както и за опцията за придвижването на артистите, участващи в кинематографични копродукции, поради наложителната 14-дневна карантина, която усложнява и оскъпява престоя им.

Риeстер показа, че проблемите по тези въпроси са общи и се търсят решенията им, като акцентира, че е належащо те да се случат на европейско равнище. Допълни още, че във Франция Агенцията за кино е ангажирана с Фонд за обезпечаване при риск от COVID- 19, който да обезщети продуцентите. Това е концепция, която Риестер е споделил и с еворокомасар Мария Габриел и би било добре подобен фонд да бъде основан и на европейско равнище.

Банов също приветства концепцията за подобен осигурителен фонд и прикани своя френски сътрудник да помислят за времето след рестриктивните мерки.

Той уточни също, че опцията за образуване на Български културен сезон във Франция през 2025 година е прелестна за показване на българската просвета пред френска аудитория и още един инструмент за надграждане и подсилване на двустранните ни връзки в региона на културата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР