Слизането с едно стъпало надолу не е толкова драматично, по-притеснителното

...
Слизането с едно стъпало надолу не е толкова драматично, по-притеснителното
Коментари Харесай

Илия Вълков: Притеснително е, че не излизаме от черната класация за свобода на словото

„ Слизането с едно ходило надолу не е толкоз трагично, по-притеснителното е, че изобщо не излизаме от отрицателната част на класацията “. Това разяснява в предаването „ Преди всички “ Илия Вълков, публицист от Клуб Z и част от Асоциация на европейските публицисти за класацията на „ Репортери без граници “. в България ние към този момент са на 112 място, като преди този момент страната ни беше позиция по-нагоре. 
„ Трябва да се тормозим от това, че изобщо не излизаме от средата, в която се намираме.  България е с най-лоши индикатори и за Европа, само че и за Балканите . Дори сме с по-лоши индикатори по медийна независимост от тези в Албания и Северна Македония “.

По думите на Вълков класацията не е подправена, тъй като страната ни има поредност от предизвестия през последните месеци от журналистическата организация, че у нас има съществени проблеми в медийната независимост:

„ Фокус на проучване на тази организация е натискът върху медиите и публицистите , а ние бяхме очевидци на такива случаи и по време на митингите предходната година. Другото нещо е, че ние като медии нямаме обща позиция като професионална общественост какви са проблемите и по какъв начин да ги решаваме . Журналистите сме извънредно разединени и необединени към професионални стандарти и в отношението си към властта - едни вършат почтена публицистика, други играят ролята на бухалки на властта.

Според Илия Вълков, в случай че медиите не бъдат подкрепени от обществото, ще бъде доста мъчно да се прави сериозна и самостоятелна публицистика .

„ Хората би трябвало също да схванат, че в случай че няма положителни медии, няма да има и работеща народна власт, ние би трябвало да си върнем доверието на хората , тъй като има и доста свестни публицисти.

Интервюто с Илия Вълков можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР