Сливен. Фолклорни колективи от Сливенска област си дават среща на

...
Сливен. Фолклорни колективи от Сливенска област си дават среща на
Коментари Харесай

Фолклорните традиции оживяват на събор край Тунджа на 25 юни

Сливен. Фолклорни колективи от Сливенска област си дават среща на Регионалния събор край Тунджа тази събота, 25 юни. Организатор е Община Сливен, със съдействието на кметството в село Крушаре и Народно читалище „ Искра – 1929 “- с. Крушаре. Целта е съборът да се трансформира в дипломат на фолклорната традиция в наше време, разкривайки многообразието в българското културно завещание.

Официалното начало на празника ще бъде обещано от 10 ч. в село Крушаре. Над 30 читалища и десетки самостоятелни участници и фолклорни обединения са декларирали присъединяване. В програмата си колективите могат да включат възстановка на традиции от пролетната и лятна обредност като - Трифоновден, Сирни заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и други Могат да бъдат включени и обреди от виталния цикъл – раждане, кръщаване, женитба, гибел. На събора може да се показват и трудови традиции – сеитба, беритба, романя, вършитба, ново брашно и други Самодейците могат да се показват и посредством музикално-песенни, инструментални и танцови осъществявания, както и описване на приказки и анекдоти, детски игри, показване на обичайните занаяти в селищата и други Участниците ще бъдат оценени от професионално жури в състав - доцент доктор Валентина Райчева от ИЕФЕМ при Българска академия на науките, доцент доктор Владимир Демирев- фолклорист- етнолог, Станка Иванова- хореограф, Петя Григорова- музикален възпитател.

Отличителното за тазгодишното издание на събора е провеждането на асортимент на участниците, които ще показват община Сливен в XII Национален събор на българското национално творчество - Копривщица. Всички класирани ще имат опция да се изявят на фолклорната сцена в Копривщица от 5 до 7 август.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР