Сливен. 26 млн. лева са вложени от Министерството на образованието

...
Сливен. 26 млн. лева са вложени от Министерството на образованието
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев: 26 млн. лева са вложени от Министерството на образованието и науката в детски градини и училища с деца от уязвими групи

Сливен. 26 млн. лв. са вложени от Министерството на образованието и науката в детски градини и учебни заведения с деца от уязвими групи. Това заяви при визитата си в Сливен министър Красимир Вълчев, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Сливен . Министър Вълчев добави, че Сливенска област е получила най-голяма част от тези средства - над 2 млн. лв., като парите са предопределени за задържане на децата в учебно заведение и възстановяване на образованието им. Предприети са и ограничения за понижаване на учебната експанзия и компромисното разрешаване на проблемите в образователните заведения. Министърът на образованието разясни, че през 2017 година за учебни психолози и педагогичен съветници са били обезпечени 17 млн. лв., за тази година следва да бъдат обезпечени и спомагателни средства за още психолози, а наклонността е и в учебните заведения с по-малко възпитаници да бъдат назначени такива. Той регистрира и положителната работа на механизма за връщане децата в учебно заведение. Тази година се чака той да бъде по-резултатен.
" Факт е, че при изискванията на свободно напредване по мъчно се реализира надзор върху обгръщането на децата от просветителната система, все пак механизмът работи ", съобщи Красимир Вълчев и добави, че тази година активността на способените институции ще бъде ориентирана освен към откриването на отпаднали от системата деца, само че и към задържането на върнатите възпитаници в учебно заведение и точно по тази причина се работи и по схемата за даване на част от обществените помощи като помощ за възпитаници, било под формата на закупуване на облекло, било като заплащане на такси за детски градини. Красимир Вълчев означи също, че интензивно се работи в посока дигитализиране на образованието, основава се интернет платформа, където гратис образователно наличие ще бъде качено в облак, и налично за учениците, като това ще облекчи и бюджетът на родителите, които в този момент са принудени да заплащат за скъпи учебници.
Министър Красимир Вълчев бе в Сливен за среща с представители на просветителните институции. Той посети и обитаеми места от региона.
Людмила ЙОРГОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР