Сливат пожарната и спешния телефон 112 в държавна агенция. Проектозаконът

...
Сливат пожарната и спешния телефон 112 в държавна агенция. Проектозаконът
Коментари Харесай

Сливат 112 и пожарната в държавна агенция

Сливат пожарната и незабавния телефон 112 в държавна организация. Проектозаконът към този момент е направен от специалисти в Министерство на вътрешните работи и следва разискването и гласуването му в Народното събрание, съобщи Нова тв.

Идеята пожарната и телефон 112 да бъдат извадени от Министерство на вътрешните работи е още от началото на годината. Ако проектозаконът бъде признат, новата държавна организация ще е на послушание на Министерския съвет. Очаква се тя да е със личен бюджет, а заплатите на чиновниците да се запазят същите. Запазват се и всички характерни обществени придобивки. Въпреки това част от чиновниците са обезпокоени за бъдещето си.

За 15 години работа в Националната система 112, Славея Иванова е работила в общо три министерства – на държавната политика при бедствия и повреди, на изключителните обстановки и на вътрешните работи. „ Аз съм още от пилотния план на 112, първоначално единствено за София. Харесва ми, доста си обичам работата. Тежка е психически”, признава тя. Заради спецификата на труд, от работата си в първите две министерства Славея има да взима над 10 работни заплати. Казали им, че щом се закрива министерството и ги вливат в Министерство на вътрешните работи, ще си получат парите, когато се пенсионират или изоставен системата.

Притесненията на Иван Димитров, който е пожарникар от 20 години, са по-различни. Според него основаването на държавната организация не е промяна. „ Безсмислено е да се прави такава стъпка, която не носи нищо, никакво възстановяване на тази услуга към обществото и да се прави просто по този начин, машинално. Искаме, в случай че ще има такава промяна, тя да бъде както говорихме с министър Василев – да има хеликоптери, да има парамедици, да се обезпечат хора на терен, това на никое място не е заложено”, предава 24 часа.

Близо 2 милиона са подправените позвънявания на незабавния телефон

Въпреки че концепцията за промяна е от няколко месеца, от Синдикат „ Огнеборец” реагират на проектозакона с изненада. „ Начинът, по който се появи законопроектът, ни изненада, тъй като не е оповестен за публично разискване, а единствено за информация”, съобщи Венцислав Станков, който е президент на синдиката.

От през вчерашния ден следобяд планът е качен за публично разискване. В него е заложено чиновниците да продължат да се възползват от същата категория труд и компенсации при овакантяване и пенсия. И още – съответно пожарникарите освен да гасят пожари.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР