Следвайте Гласове в Скандални разкрития за шокиращи нарушения на Конституцията,

...
Следвайте Гласове в Скандални разкрития за шокиращи нарушения на Конституцията,
Коментари Харесай

Петков подписал с Gemcorp в нарушение на Конституцията и международни норми

Следвайте " Гласове " в
Скандални разкрития за шокиращи нарушавания на Конституцията, на вътрешни и интернационалните закони и газене на националния интерес съдържа отчетът на краткотрайната комисия в Народното събрание, изнесен пред Народното събрание по отношение на подписания от държавното управление на Кирил Петков меморандум за 1 милиарда $ с Gemcorp и IP3 Corporation. 

Днес (5 януари) Народното събрание преглежда отчета, който съдържа 150 страници и бе четен два часа от ръководителя на комисията Десислава Трифонова.

Проверката на меморандума осветлява голям брой нарушавания, които никое държавно управление до момента не е допускало:
- При подписването меморандума са прегазени Конституцията, куп интернационалните документи и устройствени правилници. 

- Действано е стремително, като документът не е бил координиран с нито едно ведомство, а енергийното министерство изненадващо си прекатурва позицията. 

- Така са основани предпоставки двете компании да получат достъп до голям размер информация за цялата енергетика, от който те са се пробвали да се възползват по много недодялан метод. 

- Въпреки уверенията на Кирил Петков собствеността на двете компании не е била проверана авансово, а след получената постфактум притеснителна информация от ДАНС, месеци наред не са предприемани никакви дейности. 

Изводът в отчета на комисията е безапелационен - ползите на страната не са били предпазени, а макар уверенията на Кирил Петков, собствеността на двете компании не е била тествана авансово.

Компаниите са желали достъп до голям размер информация за цялата енергетика, от който те са се пробвали да се възползват по недодялан метод. Двете компании не са регистрирани като юридически лица с информация за действителния притежател, според българското законодателство. IP3 Corporation е корпорация, основана според законите на щата Делауеър в Съединените щати. Gemcorp Holdings Limited е сдружение, учредено според законите на щата Ню Джърси.
Чувствителна информация
Първата поява на свързани с вложителите лица е още през септември 2021 година около направена оферта за създаване на комплекс в " Мини Марица Изток ".
Конкретният интерес обаче стартира да изкристализира едвам през януари 2022 година, когато в администрацията на президента е получено предложение от Allied Nuclear Partners Inc за подписване на меморандум с министерство на енергетиката /МЕ/ за стратегическо съдействие в региона на нуклеарната сила за цивилен цели.
 
На 31 януари президентството изпраща меморандума с искане за оценка в МЕ и още на следващия ден специалистите в министерството изготвят мощно сериозно мнение. В него е казано категорично, че меморандумът следва да бъде признат от Министерски съвет и утвърден от Народно събрание, тъй като планува уговорка за арбитраж, а такива съглашения наложително се утвърждават от Народното събрание. Експертите акцентират, че част от предложенията са доста съответни като да вземем за пример разполагане на дребни модулни реактори в АЕЦ " Белене " и АЕЦ " Козлодуй " и за тях би трябвало да бъде нотифицирана Европейска комисия. 

Експертите показват, че въпреки необвързващия темперамент на документа, в него има две правно обвързващи клаузи - за споразумяване на разногласията посредством арбитраж в Париж и за дискретност и интелектуална благосъстоятелност. Те означават, че не е типично държавен орган да подписва съглашения с частни компании, и оферират да се намерения за меморандум с БЕХ или АЕЦ " Козлодуй ".
Това становище, неизвестно за какво, не е изпратено въобще до администрацията на президента.
До края на февруари обаче в МЕ са били решени да не подписват сходен меморандум. На 25 февруари е извършена среща сред зам.-министър Данаил Николов и представители на компаниите, на която те са осведомени, че България и Съединени американски щати имат към този момент съглашение за съдействие в региона на нуклеарната енергетика за цивилен цели, което дава задоволително добра рамка, и че няма процедура министерства да подписват съглашения с частни компании. 

Какво се е случило след тази среща не е ясно, само че събитията съответстват с различен сюжет, в който е заплетен Gemcorp - точно на 25 февруари стартират договаряния с " Булгаргаз " за доставка на полутечен природен газ. До контракт не се стига, само че на 21 март в МЕ изведнъж е получен план на меморандум, който е подписан от енергийния министър Александър Николов скоростно - на 23 март.
В министерството няма никаква информация за двете компании - нито кои са им притежателите, нито каква е експертизата им.
Няма данни документът да е координиран с правна дирекция на енергийното министерство и с други министерства. Меморандумът не е одобряван от кабинета и енергийният министър не е акредитиран да го подписва. Няма глоба и на Народно събрание.
Меморандумът покрива целия бранш на енергетиката - от съдействие и възможни взаимни вложения от " Топлофикация София " до разполагането на дребни модулни реактори в АЕЦ " Белене " и АЕЦ " Козлодуй ". 
Още преди разписването на меморандума е било ясно, че забележителна част от написаните действия за съдействие имат доста съответен темперамент, като да вземем за пример анализиране на опциите за разполагане на дребни модулни реактори (ММР) на площадка Белене и площадката на блокове 5 и 6 на АЕЦ " Козлодуй " след тяхното " пенсиониране ", което постанова да се нотифицира Европейска комисия. Впечатление вършат претенции от Gemcorp до " Булгаргаз " за даване на информация за компанията.
Кореспонденцията е водена във връзка концепциите за партньорство в доставките на полутечен природен газ. По този мотив от Gemcorp желаят " Булгаргаз " да даде серия от документи за настоящото положение на компанията, банкова препоръка, както и копия на паспортите на всички шефове. Поискани са и паспортите на всички акционери с над 20% благосъстоятелност в компанията.
Очевидно настояването е втрещило управлението на компанията, която е отказала да даде копия на паспортите на шефовете с мотив запазване на персонални данни.
Въпросният меморандум визира всички сфери на българската енергетика - от природен газ и въглища до нуклеарни планове. В документа беше заложена огромната концепция за създаване на мегапарк от акумулатори за предпазване на електрическа енергия, които да се изградят от Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation. 

Според отчета на комисията меморандумът с Gemcorp е подписан в нарушаване на конституцията, голям брой интернационалните документи и правилници на съответните ведомства. В отчета написа, че документът за капиталово желание не е бил координиран с нито едно ведомство, само че за сметка на това двете компании са имали опция да получат достъп до голям размер поверителна информация за цялата система на българската енергетика. 

Твърди се, че Gemcorp и IP3 са поискали да получат секретна информация за всички основни енергийни предприятия в страната - " Булгаргаз ", " Топлофикация София " и т.н. 

Собствеността на двете компании не е била тествана от Кирил Петков авансово, макар че той твърдеше противоположното, а след сключването на меморандума шефът на ДАНС Пламен Тончев е съобщил, че от организацията са разкрили тревожни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании - Gemcorp Holdings Limited.
Светкавични дейности

Gemcorp и IP3 Corporation са почнали стремително да работят по подписания меморандум. Дори и абсурдът, който се развихри в края на март, когато стана ясно, че има съветска връзка в тяхната благосъстоятелност, не ги разколебава. На 12 април от IP3 Corporation желаят среща с БЕХ, на която да се обсъдят най-подходящите за България технологии за чиста сила. БЕХ удостоверяват опцията за среща.
През май IP3 Corporation уголемява полето си на деяние към " Мини Марица Изток ", искайки среща за разискване на опциите за създаване на хибриден комплекс. По информация на мините такава среща не е извършена. 

Особено странни са направени претенции от Gemcorp до " Булгаргаз " за даване на информация за компанията. Кореспонденцията е водена във връзка концепциите за партньорство в доставките на полутечен природен газ. По този мотив от Gemcorp желаят " Булгаргаз " да даде серия от документи за настоящото положение на компанията, банкова препоръка, както и копия на паспортите на всички шефове. Поискани са и паспортите на всички акционери с над 20% благосъстоятелност в компанията. Очевидно настояването е втрещило управлението на компанията, която е отказала да даде копия на паспортите на шефовете с мотив запазване на персонални данни. 

В събирането на информация за " Мини Марица Изток " пък е забъркано финансовото министерство.Служебният енергиен министър Росен Христов споделя пред комисията, че е бил изработен опит за неоторизирано влизане в " Мини Марица Изток " за събиране на информация. Служители на министерство на финансите са поискали на място цялата финансова информация на сдружението. От компанията обаче са настояли да им бъде предоставена заповед за достъп от МФ. Такава не е показана и пратениците са си тръгнали с празни ръце. 
Има ли съветска интервенция? 
От инспекцията излиза наяве, че макар многото смущаващи обстоятелства министър председателят Кирил Петков не е предприемал дейности месеци наред.  В отчета се напомня изявление на някогашния министър председател Кирил Петков от 8 април 2022 година по време на блиц надзор е Народното събрание. Той декларира: 

" Когато подписахме това писмо за желание (визирайки меморандума) ние проверихме дали в този миг имат съветски вложители. В този миг нямат съветски вложители. Освен това сега съм разпоредил цялостна инспекция. Да забележим дали 5 години обратно какви вложители са имали, с цел да можем да вземем решение дали нещо да се пристъпи напред. " Това се оказва неистина.
Не е ясно как точно той е ревизирал собствеността на двете компании, само че това явно не е станало през ДАНС, която въобще не е била сезирана. Агенцията се задейства сама по медийни изявления за съветската връзка в фирмите и на 20 април изпраща на началника на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова смущаваща информация за собствеността и капиталите.
Кирил Петков обаче месеци наред не подхваща нищо. Едва на 20 юли министър председателят слага резолюция тематиката да се прегледа същия ден на оперативно съвещание на Министерски съвет. На него не е поканен представител на ДАНС. Не е ясно какво тъкмо съдържа отчетът на ДАНС, тъй като той е засекретен.
До 20.07. останалите министри не са били известени за него. Не е ясно дали са осведомени с констатациите на самото съвещание.
Впоследствие стана ясно, че свързаният с съветския президент Владимир Путин милиардер съветският олигарх Алберт Авдолян е основател на Gemcorp дружно с българина Атанас Бостанджиев - някогашен кадър на съветската държавна банка ВТБ. 
От писмо на ръководителя на ДАНС до комисията излиза наяве, че справката направена от ДАНС до тогавашния шеф на кабинет на министър-председателя Лена Бориславова не е заради разпоредена инспекция на фирмите, с които е подписан меморандума.
" На Държавна организация „ Национална сигурност ” не са възлагани инспекции от тогавашния министър-председател Кирил Петков или други представители на изпълнителната власт в интервала преди или след издаването на горепосочения отчет ", се споделя в писмото.
Едва на 20 юли министър председателят слага резолюция тематиката да се прегледа същия ден на оперативно съвещание на Министерски съвет. На него не е поканен представител на ДАНС. До 20.07. останалите министри не са били известени за него. Не е ясно дали са осведомени с констатациите на самото съвещание.
Прекратяването обаче се забавя още. На 27 юли енергийният министър Александър Николов изпраща писмо за преустановяване по взаимно единодушие поради " тежката политическа обстановка в страната ".
Към писмото е приложено съглашение за преустановяване по взаимно единодушие, подписано от Александър Николов, което дружно с писмото е изпратено от електронната поща на секретаря на министъра на енергетиката Министърът на енергетиката осведоми IP3 Corporation и Gemcorp Holdings Limited, че МЕ чака техния отговор и ще провежда среща за сключване на съглашението за преустановяване след тяхно удостоверение.
Няма информация такава среща да е проведена. 
Според отчета на комисията някогашният енергиен министър Александър Николов не е дал безапелационни пояснения при чуването. Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова пък въобще не се отзоваха на поканата на комисията за чуване по случая.

Росен Христов описа пред комисията, че Министерството на енергетиката изпитва компликации при събирането на информация за меморандума, защото не са спазени вътрешните процедури.
" Меморандумът е с извънредно необятен периметър на деяние, включва на процедура всички сфери в енергетиката – поколения, възобновими източници, нуклеарна енергетика, топлофикация, пък изобщо страната няма сдружения с сходен предмет на активност. Тоест извънредно необятен периметър, което дава причина и за достъп до доста огромен размер информация де факто за цялата енергетика на страната. 
От думите му излиза наяве, че меморандумът е направен отвън Министерството, т.е. юристите на Министерството на енергетиката не са взели участие и не са били осведомени за него.Според информация от тях те са научили за него от медиите. Съответно вътре в Министерството не е минало координиране, няма информация да е координиран и в другите министерства.
Изводите на комисията са безапелационни - ползите на страната не са предпазени и е основан риск за енергийната и националната сигурност на страната. 
Докладът не е подсилен от представителите на Политическа партия.
В проекторешението към отчета се предлага той да бъде изпратен на ДАНС и на Министерски съвет за запознаване и предприемане на дейности в границите на компетенциите им. 
 
 
05 Яну 20231905 Яну 202332205 Яну 202323005 Яну 202310405 Яну 202353205 Яну 2023470КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231236824 Дек 2022316604 Яну 2023280928 Дек 2022684
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР