Следвайте Гласове в ТелеграмРусия е устояла на западните санкции заради инвазията

...
Следвайте Гласове в ТелеграмРусия е устояла на западните санкции заради инвазията
Коментари Харесай

Дерипаска: Изненадан съм от устойчивостта на руската икономика, а очаквахме фалит на страната

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Русия е устояла на западните наказания поради нашествието в Украйна, съобщи олигархът Олег Дерипаска, признавайки " изненадата " от устойчивостта на страната след началото на войната, която съгласно него е трябвало да докара до банкрут на Кремъл, написа в. " Файненшъл Таймс ".

Дерипаска, един от най-богатите хора в Русия, съобщи пред изданието, че Москва е оживяла след напъните за уединяване на стопанската система ѝ, като е развила нови търговски връзки с световния юг и е нараснала вложенията в локалното произвеждане.

Междувременно частният бранш се е оказал по-стабилен, в сравнение с той е очаквал единствено няколко месеца по-рано. " Бях сюрпризиран, че частният бизнес ще бъде толкоз еластичен. Бях повече или по-малко сигурен, че до 30% от стопанската система ще се срине, само че беше доста по-малко ", споделя той.

" Да, има военни разноски и всички тези типове дотации и държавна поддръжка, само че въпреки всичко това е изненадващо едва закъснение [...] Частната стопанска система откри своя метод да работи и то сполучливо. "

Очевидната резистентност на Русия, макар че е отрязана от международните пазари и вериги за доставки, е мотив за горделивост за президента Владимир Путин, който предходната седмица съобщи, че " стадият на възобновяване на съветската стопанска система е приключен ", откакто " отблъснахме невиждания външен напън ", написа " Файненшъл Таймс ".

Русия беше мощно наранена след пълномащабната инвазия, само че от този момент съумя да избегне глобите на Г-7 върху по-голямата част от износа на нефт. МВФ предвижда, че брутният вътрешен артикул на Русия ще нарасне с 1,5 % през тази година и с 1,3 % през 2024 година Миналата седмица Путин беше по-оптимистично надъхан, като предвижда напредък от 2,8 % през тази година, което е повече от два пъти повече от оптималния растеж, очакван от личния му кабинет през април, напомня изданието.

Коментарите на Дерипаска, създател на водещия производител на алуминий " Русал " и на енергийната му компания майка En+, демонстрират възходящата убеденост измежду московския хайлайф, че Русия е излязла относително невредима макар опасенията, че глобите ще срутен стопанската система при започване на войната.

" Винаги съм се съмнявал в това Wunderwaffe (чудотворно оръжие), както споделят германците, на глобите - да се употребява финансовата система като инструмент за договаряния ", сподели Дерипаска, чието положение се прави оценка на 2,5 милиарда $ от съветското издание на Forbes.

" Положихме толкоз доста старания, с цел да създадем света световен, във връзка с търговията, вложенията, осведомителните потоци [...] Времето на глобите е отминало, те са е един тип инструмент от 19-ти век. Не виждаме, че той да е сполучлив през 21-ви век. "

Дерипаска беше един от дребното олигарси, които насочиха - въпреки и внимателна - рецензия към нашествието в първите ѝ месеци. Въпреки че съобщи, че не вижда " никаква стойност " в спора, в последно време той смекчи антивоенните си изказвания на фона на възходящия напън върху олигарсите да заплащат повече налози и в някои случаи да предадат активите си на страната.

" Не виждам за какво това да не бъде спряно и от двете страни [...] Не виждам, че някой ще реализира оповестената си цел ", споделя Дерипаска. " Ще дадете F-16, F-35 [изтребители]? Знаете ли, единствената цел, която ще бъде реализирана, ще бъде повече страдалчество и повече изгубени животи, повече ранени [за] може би 5, 10, 20, 25 километра наляво или надясно. "

Украйна отхвърля апели като този на Дерипаска за " същински договаряния " с претекста, че това би легитимирало териториалните придобивки на Русия. Но още повече сражения, добави олигархът, биха означавали " още 50 000 починали от двете страни [и] може би 150 000 ранени " до идната година. " Наистина ли вярвате, че е рационално да има още 200 000 души... които ще страдат още 12 месеца? "

Миналата година Кремъл прикани Дерипаска да смекчи рецензиите си, а прокурорите конфискуваха притежавания от него хотелски комплекс в черноморския курорт Сочи и го предадоха на фондация, обвързвана с Путин - ранен залп в възходящата вълна от насилствени национализации. Той отхвърля да разяснява този епизод.

За да изясни " устойчивостта " на стопанската система, Дерипаска показва вложенията на Кремъл в индустрията и напъните да се принудят неефективните държавни предприятия, които преобладават в стопанската система, да усилят потенциала си, частично в поддръжка на военните старания.

" Държавният капитализъм сътвори тези големи конгломерати с ниска продуктивност, ниска степен на потребление, ниски заплати. Днес с изненада виждам, че в някои от техните фабрики заплатите са сходни със заплатите [в предприятията], които съм основал в същия район ", добави той. " Те имат пари, ще наемат чиновници, ще се конкурират. "

Дерипаска, който е подложен на лични наказания от Съединени американски щати от 2018 година и от Европейски Съюз от 2022 година, съобщи, че пътуванията му в Азия са го убедили, че страните от световния юг ще устоят на натиска да се причислят към западните наказания, предлагайки на Русия избавително въже.

" Знаете ли, тези хора би трябвало да изхранват 1 милиарда души всеки ден, а вие желаете от тях да се ангажират или да страдат ", сподели той. " Това беше сериозна неточност на хората, които смятаха, че могат да употребяват този механизъм за оказване на напън върху автократични режими. "

Търговията с Китай е повишена с 32% на годишна база през първите осем месеца на 2023 година до 155 милиарда $, до момента в който търговията с Индия се е утроила през първата половина на годината до 33 милиарда $, съгласно държавната осведомителна работа РИА Новости.

Същевременно благосъстоянието на Русия от естествени запаси я прави прекомерно прелъстителен търговски сътрудник за страните, които зависят от нейния експорт на сила, метали и храни, с цел да се откажат от него, споделя Дерипаска.

" От идващия милиард души, които ще се родят, 70 % ще бъдат в този район. Нека погледнем действителността в очите. Те желаят развиване, нуждаят се от съветски запаси, съветски решения, търговия с Русия. Вярата в това, че глобите ще спрат [войната] или ще доведат до промяна на режима, или по някакъв метод ще ни приближат до края на спора... Е безрезултатна. Трябва да има друго решение ", споделя Дерипаска.


Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg