Следвайте Гласове в ТелеграмНа извънредно заседание Комисията по отбрана към Народното

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНа извънредно заседание Комисията по отбрана към Народното
Коментари Харесай

Изпращаме на Украйна дефектни зенитно-управляеми ракети за С-300, реши Комисията по отбрана

Следвайте " Гласове " в Телеграм

На изключително съвещание Комисията по защита към Народното събрание одобри предлагането България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от вида 5В55Р(К) и муниции за автоматизирано стрелково оръжие с диаметър 5.56х45 мм с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи, съобщи БНР.

Предложението беше признато с 11 гласа " за " и 4 " срещу ". Въздържали се нямаше.

По време на съвещанието специалист от Министерството на защитата изясни, че тези ракети не са минали сполучливо тестванията и няма метод да бъдат ремонтирани у нас.

Вината, че не може да се поддържа тази техника, е по-скоро политическа, сподели по време на дебата Николай Дренчев от " Възраждане ". Много е тъпо, че ще останем с още по-разградено и незащитено небе. Тласкаме нашата войска в една самоубийствена посока, по политическо решение. Бихме предложили да се търсят способи цялата наша техника да се поддържа в редовност, добави той.

Винаги сме били солидарни с Украйна, само че сме мощно обезпокоени от даването на тези ракети, уточни Ивайло Вълчев от " ИТН ". Това е последният щит, на който може да разчита България, в случай че се наложи. Не намираме и особена логичност в това решение, тъй като доколкото разбираме, към момента не е ясно дали Украйна е поискала тези ракети или не, съобщи Вълчев.

Той разясни, че от Има Такъв Народ не са съгласни с даването на ракети, само че нямат нищо срещу даването на муниции на Украйна.

В България нямаме потенциал за ремонт на подобен вид ракети, до момента в който Украйна има. Това се прави при условия, които ние нямаме, разяснява министърът на защитата Тодор Тагарев.

Най-добре е Министерството на защитата да се закрие, като преди този момент подпише, че се дава на Украйна всичко, което изиска. Досега в България не е вземано решение срещу националната сигурност на страната. Дано да не се стигне до член 1 от наказателната част на Конституцията – изменничество, сподели Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

Предоставянето на неизправни ракети на Украйна по никакъв метод няма да наруши качествата на Българската войска. Експертите споделят, че няма метод те да бъдат ремонтирани, увери военният министър Тагарев.

По думите на ръководителя на Комисията по защита – Христо Гаджев от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, предоставената до момента на Украйкна помощ не нарушава качествата на Българската войска.

Преди началото на съвещанието министърът на защитата Тодор Тагарев изясни пред публицисти, че в предлагането за даване на спомагателна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси. 

Министърът изясни, че България ще даде на Украйна ракети, които не подлежат на ремонт. Не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси от какъвто и да е тип, съобщи Тагарев. Той не разяснява какво е количеството.

Източници: БНР, epicenter.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg