Следващото поколение руски бомбардировач PAK DA (ПАК ДА), който понастоящем

...
Следващото поколение руски бомбардировач PAK DA (ПАК ДА), който понастоящем
Коментари Харесай

Military Watch: Какво знаем за следващото поколение руски тежък бомбардировач ПАК ДА

Следващото потомство съветски бомбардировач PAK DA (ПАК ДА), който понастоящем се създава в Бюрото за планиране на Tupolev и е планувано да влезе в употреба от 2022 година, ще модернизира опциите за нахлуване на огромни дистанции и дружно с новите Tu-160M2 и Tu-26M2M ще революционизира бомбардировъчните стратегическите нуклеарни сили на страната. Това оповестява Military Watch в обявата си „ What We Know About Russia’s Upcoming PAK DA Next Generation Heavy Bomber”.

Влизайки на работа по едно и също време с китайския H-20 и американския B-21, съветската платформа ще съставлява ново потомство стратегически бомбардировачи, изграждащи дългата история на извънредно страховитите съветски и руски платформи, издигнати от Бюрото за планиране на Tupolev.

Северна Корея, четвъртият оператор на тежки бомбардировачи, остава единствената, за която не е известно дали е вложила в сходна платформа от идващото потомство - със стратегически възпиращ резултат на страната, мощно подвластен от по-ефективни подводни и балистични ракетни системи.

С главния стратегически бомбардировач Tu-160, Русия резервира доста преимущество пред съперничещите си платформи през днешния ден, ПАК ДА се чака да стане водеща международна платформа, която може би ще надмине и идните H-20 и B-21, твърди Military Watch.

За ПАК ДА в началото е спекулирано, че ще е по-нататъшно развиване на Tu-160 или платформа, мощно основана на неговата доста сполучлива аеродинамика „ White Swan ", само че по-късно отчетите демонстрират, че самолетът ще бъде със напълно нов дизайн.

Други отчети посочваха, че ПАК ДА може да се възползва от схемата на „ летящо крило” и стелт-технология. Този дизайн би бил сходен на дизайна на американския бомбардировач B-2 Sprit и безпилотния RQ-170 „ stealth drone”, макар че за разлика от американския бомбардировач съветските самолети няма да бъдат проектирани за проникващи удари, с цел да работят над въздушното пространство на съперника - вместо това ще бъдат оборудвани с ракети да нападат цели от огромни дистанции.

Докато имаше огромно подозрение дали е нужен нов стратегически бомбардировач, усъвършенстваните разновидности на Tu-160 съумяха да запазят забележителна преднина над всички конкурентни платформи за създаване на стратегически бомбардировач и развиването на самолета по-късно бе доказано от идната администрация на Путин.

Нуждата от платформа за стелт-способности също се трансформира в сериозен въпрос заради сериозните ограничавания, които те биха сложили върху някои благоприятни условия на бомбардировача, а при съветските самолети се разчита в по-голяма степен на други ограничения, като електронна война, с цел да се подсигурява тяхното оцеляване.

За да усилят оптимално своята жизненост, съветските бомбардировачи от дълго време разчитат на способността да ударят противников цели при извънредно огромни дистанции - гарантирайки, че могат да поддържат безвредно разстояние от враждебна въздушна среда и бойни самолети. Tu-160 най-добре илюстрира това, като неговите круз-ракети Kh-55SM резервират свръхестествен диапазон на приложимост от 3000 километра и високата си оперативна надморска височина при скорост Mach 2,05, позволявайки му да прави неочаквани офанзиви и отдръпване при относителна сигурност.

Вероятно е ПАК ДА да последва тази извънредно сполучлива наклонност, като бомбардировачът разполага със свръхзвукови ракети, с цел да избегне по-сигурно вражеските отбрани и да порази враждебни цели с точност в крайни диапазони.

Това е в сходство с неотдавнашното съсредоточаване на Русия върху развиването на свръхзвукови ракети, с цел да се надграждат силите в целия набор на бомбардиране. Също като Tu-160, самолетът е приспособен да разполага както с стандартни, по този начин и с нуклеарни ракети, макар че остава да се види дали на него ще се разположат и балистични ракети.

За да се понижат разноските по създаването на ПАК ДА, на него ще бъдат употребявани модифицирани системи, предопределени преди този момент за други бойни самолети, което ще бъде доста по-евтино, в сравнение с да се развиват през цялото време. Това ще включва усъвършенствана версия на моторите на Tu-160M2 и радарната система AESA, основана на тези на Su-57.

Редица отчети демонстрираха, че съветските и китайските военни са създали няколко технологии за H-20 и ПАК ДА в сходство с възходящото им съдействие в региона на защитата и споделените ползи в създаването на допустимо най-успешния стратегически бомбардировач - като и двете летателни средства би трябвало да бъдат ориентирани главно към въздържане на офанзивите на Западния блок.

Много неща следва да бъдат разкрити във връзка с ПАК ДА, само че командващият Върховен касационен съд Виктор Бондарев декларира през 2017 година, че първият първообраз на бомбардировача е в развой на довеждане докрай, доста детайлности по отношение на новите платформи се чака да се появят в близко бъдеще.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР