Следващият смартфон на Apple ще предложи иновативно потребителско изживяване(снимка: CC0

...
Следващият смартфон на Apple ще предложи иновативно потребителско изживяване(снимка: CC0
Коментари Харесай

iPhone 13 ще поддържа сателитни комуникации


Следващият смарт телефон на Apple ще предложи новаторско потребителско преживяване
(снимка: CC0 Public Domain)

Очакваният смарт телефон iPhone 13 ще поддържа връзка със спътници на ниска земна орбита (LEO), с цел да разреши на потребителите да беседват и изпращат известия тук-там без 4G или 5G покритие, твърди известният с прогнозите си за Apple анализатор Минг-Чи Куо.

В записка до вложителите Куо споделя, че гамата телефони ‌iPhone 13‌ ще включва хардуер, който може да се свърже с LEO спътници, заяви. Ако са задействани съответните софтуерни функционалности, това ще разреши на потребителите да реализират повиквания и да изпращат текстови известия, без да е нужна 4G или 5G клетъчна връзка.
още по тематиката
iPhone 13‌ разполага с персонализиран базов чип Qualcomm X60, който поддържа сателитна връзка, съгласно Куо. Други марки за смарт телефони чакат 2022 година, с цел да получат широколентовия чип X65 чип, нужен за внедряване на сателитни информационни функционалности.

Мрежата на SpaceX предлага LEO интернет съгласуваност, само че доставчикът на сателитни информационни услуги, който „ най-вероятно ще си сътрудничи с Apple”, се споделя Globalstar. Предполага се, че Qualcomm работи с Globalstar за поддръжка на n53 лентата в бъдещите широколентови чипове X65.

„ Най-простият сценарий” за даване на LEO съгласуваност на потребителите е, в случай че обособени мрежови оператори работят с Globalstar, счита Куо. Това значи, че клиентите на мрежов оператор-партньор биха могли да употребяват сателитната информационна услуга на Globalstar на ‌iPhone 13‌ непосредствено от своя оператор, без спомагателни контракти или заплащания.

Сателитната LEO връзка е технология, сравнима с mmWave 5G във връзка с въздействието си върху мрежовата промишленост, а Apple може да употребява и двете технологии, споделя Куо. По неговите думи, Apple гледа „ оптимистично” на сателитните връзки и към този момент е формирала специфичен екип за проучвания и разработка на свързани технологии.

Смята се, че компанията има проекти за въвеждане на сателитни LEO връзки на повече устройства в бъдеще, с цел да „ обезпечи новаторско изживяване”. Това могат да са хедсет за, електрическо транспортно средство и разнообразни IoT аксесоари.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР