Следващата седмица започваме преговори с Швеция за закупуването на нов

...
Следващата седмица започваме преговори с Швеция за закупуването на нов
Коментари Харесай

Премиерът: Преговаряме с Швеция за „Грипен“

Следващата седмица започваме договаряния с Швеция за закупуването на нов изтребител. Новината разгласи в Брюксел министър председателят Бойко Борисов.

"Грипените, шведските самолети, са предопределени ", не пропусна да отбелжи от своя страна министър председателят Бойко Борисов. Той акцентира, че специалистите, дружно с президента Румен Радев, са създали класиране.

"С Каракачанов се разбрахме идната или по-следващата сряда да стартираме договаряния ", добави министър председателят.

Той уточни, че ще желае Швеция да направи и инвестиция в българската стопанска система.

България е отказала изтребителите F16, тъй като офертата не отговаряла на изискванията за заплащане, разгласи вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов.

По думите на Каракачанов, предлагането е било за заплащане на суми, "на които няма по какъв начин да отговорим ", тъй като планува първата част от заплащането да стартира още през първите две години.

Основното условие на нашата страна обаче е за разсрочване. Разчетът е да бъде повишен срокът от в началото плануваните пет години на най-малко осем или девет години.

Възможно е в хода на договарянията да се стигне и до повече от 10 години, обясни Каракачанов. Той позволи през втората или трета година след началото на заплащанията изтребителите да бъдат доставени у нас.

Вчера министърът е внесъл в Министерски съвет отчет, който, по думите му, е съгласуван с решението на комисията, избрана от служебното държавно управление.

Тогава е осъществено и самото класиране на офертите за изтребителите и надлежно е изнемощял разновидността за F16. Остават другите две и съм направил предложение, с изключение на плана за нов изтребител и плана за патрулните кораби, да се включи и планът за сухопътната бойна машина, заяви вицепремиерът.

Трите прегледани оферти са: от Италия (самолети "Юрофайтер "), Португалия - с логистичен пакет от Съединени американски щати (F-16), и Швеция ( "Грипен ").

Преговорите стартират, след утвърждението на Народно събрание и откакто то даде мандат на министъра на защитата. Разсрочили сме тези заплащания /за изтребителите/, с цел да може да бъде включен и планът за бронираната машина и със средствата, планувани от предходното Народно събрание, да стартираме по едно и също време и трите плана, акцентира Каракачанов.

Предвиденото разсрочване за бронираната машина е 10 години, по този начин парите на данъкоплатеца ще са разграничени на по-малки суми за по-дълъг интервал.

Вицепремиерът заяви, че за корабите (за нов многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили - б.р.) има постъпили осем предложения, измежду които две на немски компании, френска, италианска, една българска, една холандска.

Военният министър е уверен, че главно българският военнопромишлен комплекс и компании би трябвало да вземат участие в превъоръжаването на БА. Става въпрос за поддръжка и ремонт, откакто бъдат закупени изтребителите, обясни той.

За кораба и бронираната машина българските компании могат да имат доста по-голямо присъединяване в строителството, а за какво не и в част от въоръжението им, счита Каракачанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР