Следващата пандемия може да бъде по-смъртоносна от настоящата COVID криза,

...
Следващата пандемия може да бъде по-смъртоносна от настоящата COVID криза,
Коментари Харесай

Водещ учен: Следващата пандемия може да е по-смъртоносна

Следващата пандемия може да бъде по-смъртоносна от актуалната Коронавирус рецесия, предизвести един от водещите вирусолози в света, проф. Сара Гилбърт, която е измежду основателите на английската ваксина против ковид.

Тя също по този начин уточни, че актуалните ваксини могат да бъдат по-малко ефикасни против разновидността Омикрон, оповестява.

Сара Гилбърт добави, че хората би трябвало да бъдат внимателни, до момента в който не се разбере повече за него.



„ Това няма да е последният път, когато вирус заплашва живота и стопанската система ни. Истината е, че идващият може да бъде по-лош. Може да бъде по-заразен, по-смъртоносен или и двете”, сподели Сара Гилбърт.

„ Не можем да допуснем обстановка, в която да сме минали през всичко случило се и по-късно да открием, че големите стопански загуби, които претърпяхме, значат, че към момента няма финансиране за подготвеност за пандемия”, добави тя.



„ Напредъкът, който отбелязахме и знанията, които придобихме, не би трябвало да бъдат загубени”.

Говорейки за разновидността Омикрон, Сара Гилбърт съобщи, че неговият шипов протеин съдържа разновидности, за които е известно, че усилват преносимостта на вируса.

„ Но има спомагателни промени, които може да значат, че антителата, индуцирани от имунизациите или от зараза с други разновидности, може да са по-малко ефикасни против Омикрон”.



„ Докато не знаем повече, би трябвало да бъдем внимателни и да предприемем стъпки, с цел да забавим разпространяването на този нов вариант”, счита Сара Гилбърт.

Тя акцентира, че понижената отбрана против заразяване не значи безусловно понижена отбрана против тежки болести и гибел.

Сара Гилбърт също по този начин прикани бързият прогрес, следен при доставянето на ваксини и медикаменти по време на пандемията, да стане норма.

„ Няма причина да не може да се създаде универсална ваксина, с цел да се отстрани опасността от грипа”, даде като образец Сара Гилбърт.

Professor Sarah Gilbert, Professor of Vaccinology at, has been named one of 2020's Women of the Year in the, in recognition of her work on a Covid-19 vaccine.
— University of Oxford (@UniofOxford)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР