Следственият комитет на Русия изпрати до Международната антидопингова агенция (WADA)

...
Следственият комитет на Русия изпрати до Международната антидопингова агенция (WADA)
Коментари Харесай

Русия изпрати до WADA документи, опровергаващи твърденията за подмяна на допинг проби

Следственият комитет на Русия изпрати до Международната антидопингова организация (WADA) материали, опровергаващи изказванията на някогашния началник на Руската антидопингова организация Григорий Родченков.

Той твърдеше, че най-малко 15 съветски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от " допингова стратегия " на Русия, основана, с цел да господства страната на домашните Игри през 2014 година

По-късно WADA стартира лично следствие на база изказванията на Родченков. То бе водено от самостоятелната комисия към Световната антидопингова организация под управлението на Ричард Макларън.

Представителката на Следствения комитет Светлана Петренко в този момент съобщи, че са събрани справедливи доказателства, които по безапелационен метод опровергават лъжливите показания на Родченков за замяна на допинг проби в антидопинговата лаборатория в Сочи. До WADA са изпратени копия на публични документи, от които излиза наяве, че допинг пробите са постъпвали в лабораторията в Сочи на ден време, били са регистрирани и в интервал от 30 минути до два часа са били излъчени за проучване.

Светлана Петренко е безапелационна, че думите на Родченков за замяна на пробите през нощта с чисти са изцяло измислени. Разпитаните чиновници, работили в лабораторията в Сочи през 2014 година, са дали свидетелски показания, че не е имало никакви дейности по замяна на пробите.

Комисия на Международния олимпийски комитет под управлението на Денис Осуалд по-рано нарочи за отговорни в нарушавания на антидопинговите правила 43-ма съветски спортисти, взели участие на Олимпиадата в Сочи и ги в профил пожизнено от участия в Игри.

Спортният трибунал в Лозана изцяло удовлетвори жалбите на 28 от тях и отчасти на 11 спортисти. Решенията на МОК останаха в действие, като се изключи това, че пожизненото премахване от Олимпиади бе сменено с премахване от Игрите в ПьонгЧанг. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР