Следови кучета, дронове и електрифицирани огради: Германия използва пълен набор

...
Следови кучета, дронове и електрифицирани огради: Германия използва пълен набор
Коментари Харесай

Германия със спешни мерки заради чума по свинете

Следови кучета, дронове и електрифицирани огради: Германия употребява цялостен набор от отбрани, с цел да предотврати глиганите да внесат в страната чума по свинете, което би било злополучие за процъфтяващата индустрия, обвързвана със свинете.
„ Въпросът към този момент не е дали чумата по свинете ще пристигна в Германия, а по кое време “, сподели за AFP Торстен Рейнвалд, представител на немската федерация по лов.
Вирусът не е нездравословен за човешкото здраве, само че може да аргументи смъртоносни кръвоизливи при домашни прасета и глигани, съобщи БГНЕС.
Половината от немското свинско произвеждане от пет милиона тона годишно отива на външни пазари, което прави страната най-големият експортьор на месо в Европа.
Има опасения, че даже един случай може да се окаже унищожителен.
" Вероятността страни като Китай да наложат цялостна възбрана за импорт е доста огромна ", съобщи Сара Дем, представител на немската асоциация за месни артикули.
Дем даде образец за цялостна възбрана на импорт в Китай след няколко огнища в Белгия предходната година.
Загубите могат да доближат милиарди евро и европейският пазар ще бъде залят от свинско месо с понижени цени.
Животновъдите за първи път започнаха да се тормозят, когато през ноември беше открита чума по свинете във плантация за прасета в западна Полша.
Но откриването на глиган с чума край град Новогрод Бобржански - единствено на 40 километра от границата с Германия - в действителност подвигна паниката.
В резултат немските райони провеждат всевъзможни загради против настъплението на чумата.
В Саарланд, покрай френската граница, се изпращат следови кучета, с цел да се намерят мъртви глигани и да се отстранят бързо всички евентуални носители на вируса.
В Саксония, която е комшия на Полша, ветеринари и чиновници за деяние при изключителни обстановки организират тренировки при положение на зараза и употребяват дронове и инфрачервени камери, с цел да откриват заболели глигани.
На север, в Мекленбург-Западна Померания, се приготвят 50 километра електрифицирана ограда за прекъсване на глиганите по границата с Полша.
Но, опасявайки се, че разпространяването в Германия може да бъде неизбежно, Дания към този момент слага ограда около личната си 70-километрова граница.
От 2014 година насам е имало няколко огнища на африканска чума по свинете в Централна и Източна Европа, които опустошиха локалните свиневъдни браншове.
" Откакто за пръв път се появи в Европа през 1957 година, вирусът съвсем постоянно е бил пренасян в други страни през летища и пристанища. Той е бил изтребен на всички места, с изключение на в Сардиния " в Италия, сподели Сандра Бломе, специалист по чумата по свинете от Института Фридрих-Льофлер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР