Следи от пестициди, токсични за пчелите, са открити в 75%

...
Следи от пестициди, токсични за пчелите, са открити в 75%
Коментари Харесай

75% от меда е замърсен с пестициди

Следи от пестициди, токсични за пчелите, са открити в 75% от меда, създаван в международен мащаб. Това провокира угриженост за оцеляването на опрашващите инсекти, които играят решаваща роля в селското стопанство, написа БГНЕС.
Концентрациите, открити в 198 проби от мед, създадени по цялата планета не се смятат рискови за хората. Те в действителност са по-ниски от тавана, позволен от Европейския съюз, сочи изследване, оповестено в списание Science.
След като установи, че 34% от пробите съдържат " концентрации на неоникотиноиди, за които се знае, че са вредни” за пчелите, учените предизвестяват, че хроничното излагане на въздействието на тези пестициди заплашва оцеляването на дребните летящи инсекти.
Пчелите опрашват растенията, до момента в който събират нектара от цветовете, който отнасят в кошера, с цел да образува мед.
Те вземат участие в опрашването на над 90% от 107-те най-важни култури на Земята, само че през последните години попадат в обсега на синдрома " колапс на пчелните колонии ". Това мистериозно зло води до изгубването или гибелта на цели роеве.
" Откритията са тревожни ", прави оценка Крис Конъли, специалист по невробиология в университета в Дънди, създател на публикацията, съпътстваща обявата на проучването.
" Високите равнищата са задоволителни, с цел да повлияят на мозъчните функционалности на пчелите и да попречват способността им да намират храна и по този начин да опрашват нашите култури и растителност ", предизвестява той.
Неоникотиноидите са квалифицирани като основен фактор за световния спад на броя на пчелите. Тяхната приложимост бе отчасти неразрешена от Европейския съюз през 2013 година
По-голямата част от пробите, събрани в Европа по време на изследването, са взети преди влизането в действие на възбраната, сподели Конъли. Необходими са спомагателни разбори за оценка на успеваемостта на европейската самодейност.
Производни на никотина
Учените са насочили разбора си върху петте типа най-често употребявани неоникотиноиди: ацетамиприд, клотианидин, имидаклоприд, и тиаметоксам.
Появили се в средата на 90-те години, тези пестициди са производни на химическата конструкция на никотина и нападат нервната система на насекомите.
" Общо 75% от всички проби от мед съдържат най-малко един неоникотиноид ", се споделя в изследване, извършено от швейцарския университет в Нюшател. " От тези инфектирани проби 45% съдържат най-малко две, а 10% четири или пет ".
Най-висока е честотата на замърсяване в Северна Америка (89%), Азия (80%) и Европа (79%). Южна Америка демонстрира най-ниското замърсяване (57%).
" Тези резултати допускат, че забележителна част от опрашителите в света евентуално са наранени от неоникотиноидите ", споделят учените.
Организацията на обединените народи предизвести през 2016 година, че 40% от опрашващите безгръбначни - по-специално пчелите и пеперудите - са изложени на риск от световно изгубване. На Земята живеят към 20 хиляди типа пчели.
Експертите признават, че изводите не са в действителност изненада, само че вършат оценката, че опасността от тези субстанции би трябвало да се вземе насериозно.
" Повишените равнища (до 56 нанограма на грам) са в диапазона на биоактивните и демонстрират, че се отразяват на държанието на пчелите и на здравето на колонията ", декларира Джонатан Сторки, специалист по растенията, който не е взел участие в проучването.
" Учените потвърдиха тази година, че равнища под 9 нанограма на грам понижават репродуктивната дарба на дивите пчели ", сподели той.
" Натрупването на пестициди в околната среда и концентрациите, открити в кошерите, са сериозна заплаха за околната среда и евентуално ще допринесат за спада на броя на опрашващите инсекти ".
За Феликс Уокърс, професор в Ланкастърския университет, който не е взел участие в изследването, равнищата на излагане на нездравословни пестициди може и да са доста по-високи от тези, които се дефинират съгласно наличието им в меда.
Това изследване " демонстрира, че пчелите са изложени постоянно на такива пестициди, когато събират нектар, нечист с неоникотиноиди върху третирани култури или цветове, които са били в различен контакт с носени във въздуха частици или утаени върху почвата ", показва той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР