След златните години на бразилския футбол и трите световни титли

...
След златните години на бразилския футбол и трите световни титли
Коментари Харесай

Историята на световните първенства: Ерата на тоталния футбол

След златните години на бразилския футбол и трите международни трофеи сред 1954 и 1970 година настава нова епоха във футбола. " Самбата " отстъпва място на " тоталния футбол ", въведен от " Аякс " и пренесен на национално равнище от Холандия, водена от Ринус Михелс и Йохан Кройф.

Атлетизмът и бързината взимат превъзходство над чистата техника. Хармоничното напредване на топката, без непотребни опасности, бързите комбинации и промяната на местата взимат превъзходство над самостоятелните дейности. Холандия вкарва нова мода във футбола и въодушевява почитателите по света, само че по този начин и не съумява да стигне до международна купа. " Лалетата " стигат до два следващи финала, само че губят борбите с домакините на шампионатите през 1974 и 1978 година

Федерална Република Германия 1974

Турнирът през 1974 година е белязан от първите предавания на мачовете с цветна картина по малкия екран. Спечеленият от Бразилия трофей " Жул Риме " е сменен с нова солидна златна статуетка на скулптора Силвио Гадзаниджа, известна като Световната купа на ФИФА. За пръв път домакините не откриват шампионата. Първата среща е сред носителя на трофея Бразилия и Югославия, които не престават серията от нулеви равенства в мачовете на откриването.

В шампионата още веднъж вземат участие 16 тима, само че има смяна във формулата. Въведена е нова групова фаза. Осемте най-хубави от първия кръг се разделят в две групи. Победителите от тях се класират за финала, а заелите второто място спорят за бронзовите медали.

Шотландия единствена от всички участници не позволява загуба в групата си, само че все пак не стига до втората фаза. Дебюти вършат Германска демократична република, Хаити, Австралия и Заир, а огромните отсъстващи са Унгария, Испания, Франция и Англия, която за втори следващ път след купата през 1966 година не се класира. Съюз на съветските социалистически републики също пропуща мондиала, откакто отхвърля да играе реванша в баража си с Чили по политически аргументи.

Холандците с блестящия Йохан Кройф, Йохан Неескенс, Джони Реп и Рони Рензенбринк показват невероятна игра. В първия кръг " лалетата " срещат компликации единствено при нулевото тъждество с Швеция, само че с лекост печелят групата след победи с 2:0 против Уругвай и 4:1 против България, която записва четвърто следващо присъединяване на международните финали.

Холандия набира скорост и прави впечатляващо показване във втората групова фаза. Три страхотни победи - с 4:0 против Аржентина, 2:0 против Германска демократична република и 2:0 против първенеца Бразилия пращат Кройф и компания в мача за купата.

 Историята на международните шампионати: Ерата на тоталния футбол
© Associated Press

От другата страна Западна Германия стартира с неуверена игра, само че победа против Чили (1:0), последвана от елементарен триумф против дебютанта Австралия (3:0).

След това бундестимът, воден от неудържимия Франц Бекенбауер, позволява " тактическа " загуба от Германска демократична република, с цел да остане на второ място в групата и да се размине с Холандия.

Във втората фаза Западна Германия печели три победи, като в решаващия мач съумява да пречупи Полша (1:0) с гол на Мюлер в 76-ата минута. Преди това двата тима са спечелили по две победи против Югославия и Швеция, с цел да стигнат до директна борба за място във финала.

Западна Германия също разполага с извънреден тим с неизчерпаема сила и атлетизъм. В тима личат имената на вратаря Сеп Майер, Берти Фогтс, Волфганг Оверат, Ули Хьонес, Паул Брайтнер и машината за голове Герд Мюлер.

Полша, водена от нападателя Гжегож Лато, е другият тим, който прави ужасно усещане. Лато става голмайстор на шампионата със седем попадения, последното от които носи бронзовите медали на " тайфа полска " след победа с 1:0 над Бразилия.



Във финала Неескенс дава задатък на Холандия с гол от дузпа още във втората минута. " Лалетата " пропущат няколко преференциални положения да поведат с 2:0 и в 25-ата минута още веднъж от дузпа Брайтнер изравнява. Две минути преди почивката Мюлер извежда Западна Германия напред. Холандците по този начин и не стигат до гол през второто полувреме и домакините печелят втората си международна купа след 1954 година

Аржентина 1978

След като стига до финала през 1930 година, Аржентина би трябвало да чака цели 48 години, с цел да получи нов късмет да завоюва международната купа. Вдъхновени от единствения в състава си играещ в Европа футболист - Марио Кемпес, аржентинците печелят трофея на родна земя, а Холандия още веднъж би трябвало да изживее разочарованието от сребърните медали.

Рядко битката за международната купа е придружена от толкоз несъгласия, както на 11-ия шампионат в Аржентина. Футболът е преместен на назад във времето, откакто вниманието е привлечено от разногласията дали надпреварата би трябвало да бъде бойкотирано като митинг против тоталитарния режим на военачалник Видела и нарушаването на човешките права.

От шампионата отсъства огромната звезда на международния футбол Йохан Кройф. Дълго време се счита, че той бойкотира шампионата поради политическата обстановка в Аржентина. 30 години по-късно холандската легенда отхвърля и афишира, че същинската причина е въоръжен опит за похищение против него и фамилията му в Барселона.

Треньорът на Южна Африка упрекна съдията за загубата от Уругвай >

Способността на страната да провежда безпроблемно шампионата е сложена под въпрос, откакто дни преди началото на шампионата върху пресцентър в Буенос Айрес пада бомба. Въпреки това събитието е сполучливо във футболно отношение, въпреки че в мача на откриването Западна Германия и Полша приключват без маркиран гол и това е четвъртото следващо нулево тъждество в първи мач от международни финали.

В последна сметка макар апелите за митинг всички водещи футболни народи пращат тимовете си като се изключи тези, които не съумяват да се класират. Сред тях са Англия (за втори следващ път), Югославия и Съюз на съветските социалистически републики. България се класира за пето следващо международно състезание. Иран и Тунис означават своя дебют.

Франция се завръща след 12-годишно неявяване. Именно французите поставят завършек на серията на България от четири следващи участия на международни шампионати. Воденият от Мишел Идалго тим със звезди като Мишел Платини обаче отпада още в първия кръг на финалите.

 Историята на международните шампионати: Ерата на тоталния футбол
© Associated Press

Повече се чака и от Шотландия с Кени Далглиш и Греъм Сунес, която също си отпътува след първата фаза. Британският тим побеждава Холандия с 3:2 в последния си мач, само че поради по-лоша голова разлика от " лалетата " остава на трето място в групата. Перу заема първото място.

Постепенно Холандия набира скорост, Рони Рензенбринк поема лидерската роля в отсъствието на Кройф, а " тоталният " футбол още веднъж впечатлява.

Победи с 5:1 против Австрия и с 2:1 против Италия и тъждество 2:2 със Западна Германия носят първото място на холандците във втората групова фаза и второ следващо присъединяване във край.

В другата полуфинална група са Аржентина и Бразилия. В първия кръг те записват безапелационни победи против Перу и Полша, след което вършат нулево тъждество между тях. В последния кръг " селесао " печели с 3:1 против Полша. Мачът се играе преди дуела на домакините с Перу и те към този момент са наясно от какъв резултат се нуждаят - победа с четири гола разлика. Срещата приключва 6:0.

Във финала, който се играе пред 77 250 фенове на стадион " Ривър плейт " в Буенос Айрес, тимът на Сесар Луис Меноти печели в продължения с 3:1. При резултат 1:1 в заключителните минути на постоянното време изстрел на Резенбринк среща гредата.



Въпреки качествата на играчи като Даниел Пасарела и Освалдо Ардилес огромната заслуга за триумфа несъмнено е на Кемпес. Нападателят с номер 10 в състава на синьо-белите не впечатлява изключително първоначално, само че в решаващите мачове е неукротим, като вкарва два гола и на финала. Той става голмайстор на шампионата с шест попадения, всяко едно от които във втората фаза на шампионата.

В 38 мача са вкарани 102 гола, приблизително по 2.68 на мач. Най-много голове вкарват тимовете на Холандия и Аржентина (по 15). Мачовете са гледани от общо 1 610 215 фенове, приблизително по 42 374 на мач.

В навечерието на международното състезание в Русия " Дневник " показва къса история на всички шампионати на планетата, извършени до момента.

Първа част: Уругвай 1930

Втора част: Италия на Поцо... и Мусолини

Трета част: Завръщането на мондиала и бразилската покруса

Четвърта част: Чудото от Берн

Пета част: Началото на бразилската легенда

Шеста част: Единственият успех за родината на футбола

Седма част: Пеле и Бразилия вечно

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (149)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР