След заседание на Министерския съвет служебните министри на здравеопазването и

...
След заседание на Министерския съвет служебните министри на здравеопазването и
Коментари Харесай

Внимание! Здравните власти разясниха новите COVID мерки

След съвещание на Министерския съвет служебните министри на опазването на здравето и на образованието дадоха брифинг пред медиите с уточнения за новите Коронавирус ограничения.
Министър Стойчо Кацаров изясни, че обстановката все още е комплицирана, лечебните заведения и лекарите са доста натоварени и въвеждането на ограниченията цели облекчение на системата. Той успокои, като даде уточнения за появилите се спекулации.
"Мерките засягат единствено дейностите, които категорично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, не е наранено от ограниченията, защото чух тълкования по какъв начин ще се влиза в църквите или по какъв начин ще се влиза в администрацията или на други публични места. Тези действия, здания, мероприятия, не са наранени от ограниченията. Мерките касаят единствено категорично посочени в заповедта действия и мероприятия. По отношение на някои от тях, те са даже облекчаващи спрямо режима, който беше до момента. Досега режимът да вземем за пример за спортни надпревари навън в София беше без аудитория. Новите ограничения разрешават да се организират спортни мероприятия с аудитория при условия на зелен документ. Същото се отнася и до нощните заведения. Досега заповедта не позволяваше да работят нощните заведения. Сега се основава опция да работят със зелен документ ", изясни той.
Министърът изясни, че ограниченията са противоепидемични и не засягат правото на труд. Те целят да предпазят хората. "По отношение на правата и правото на труд на хората, които са наранени от тези ограничения, ще кажа следното. Мерките са противоепидемични. Те не засягат правото на труд. Не не разрешават на хората да работят. Това не са ограничения, които принуждават хората да се имунизират. Това са ограничения, които понижават риска от разпространяването на вируса ", уточни Кацаров.
"Като цяло насоката на ограниченията е да се лимитират дейностите по-скоро с увеселителен темперамент, действия, които не са наложителни за хората, които са отвън нормалното ни всекидневие. Да подчертая и това, че във връзка с магазините, те засягат единствено тези с над 300 квадратни метра. Във всички останали магазини не се изисква зелен документ ", сподели министър Стойчо Кацаров. По думите му в банкови институции и аптеки не са наранени от тези ограничения. "Там не се изисква зелен документ ", добави той.
И беше конкретизирано още един път - зеленият документ се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са имунизирани, и за хора, които са си създали антигенен или PCR тест през последните 48 или 72 часа.
Междувременно стана ясно, че Министерският съвет е одобрил закупуването на 3000 дози антитела. Министър Кацаров изясни, че става дума за лекарствен артикул, забранен за приложимост - по тази причина е разрешил потреблението му със заповед.
"Това е нов лекарствен артикул, втора опция на лекарите да лекуват заболели с COVID-19. Досега имаше единствено една опция - с "Ремдесивир ", посочи министър Кацаров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР