След започналите проверки за спазване на противоепидемичните мерки в градския

...
След започналите проверки за спазване на противоепидемичните мерки в градския
Коментари Харесай

Проверки по столичните пазари за спазване на мерките срещу коронавируса

След почналите инспекции за съблюдаване на противоепидемичните ограничения в градския превоз, от през днешния ден на прицел на инспекторите са и пазарите. Проверките започнаха от „ Женския пазар “ и ще продължат и в останалите пазари в града, като краен период за тях няма да има, оповестява БГНЕС.

„ По заповед на кмета ще ревизираме дали се съблюдава заповедта за организация на активността на пазарите и ще се ревизира в закритите пространства дали се съблюдава заповедта на министъра на опазването на здравето от позиция на носенето на защитни средства и отстояния “, изясни зам.-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов, който също присъстваше на инспекцията.

На въпрос на БГНЕС той изясни, че инспекторите ще наблюдават дали има подходи по пазарите, дали има дезинфектанти и дали в закритите пространства се носят маски или шлемове, както и да се съблюдават отстояния.

„ Ако има нарушавания ще бъдат наказвани. Глобата ще бъде за този, който е в нарушаване “, съобщи той и увери, че санкциите не са по никакъв начин малко и ще се постановат безкомпромисно.

От думите му стана ясно, че проверяващи има от Дирекция „ Икономика на комерсиалната активност “, „ Общинска полиция “ и „ Столичен инспекторат “.

Барбалов беше безапелационен и във връзка с това, че на този стадий не се обмисля затварянето на пазарите и добави, че инспекцията на пазара е изненадваща и никой не е бил предизвестен.

Изпълнителният шеф на пазари „ Възраждане “, който стопанисва „ Женския пазар “ Драгомир Димитров сподели, че се преценяват с всички правила и те прецизно се съблюдават.

„ Пазарът би трябвало да има един вход и един излаз и ние сме се съобразили с това. Осигурили сме еднопосочно придвижване, отдалеченост сред хората, обезпечили сме дезинфектанти “, съобщи той.

На въпрос на БГНЕС дали не може да се отвори още едно място за влизане и излизане от пазара, Димитров сподели, че това не е допустимо.

„ Ако няма огради хората даже няма да се струпват в средата. Заповедта не е пригодена особено за „ Женския пазар “, тя е за всички пазари и ние я съблюдаваме. За страдание има своите дефекти “, разяснява шефът.

Елиза Димова пазари зимнина. Жената е ядосана, че преди появяването на проверяващите не е имало самостоятелен вход и Димова си е изнасяла касетките със зимнина от мястото, което е предопределено за вход.

„ До преди 10 минути можеше да се излиза от входа, след 10 мин. - не може да се излиза. Ако има правила, тези правила не би трябвало ли да се съблюдават от сутринта, от отварянето на пазара “, попита тя и показа, че нуждата да се обикаля целия пазар е неуместна.

В края на инспекцията стана ясно, че не са били открити извършители, само че зам.-кметът настоя да се вършат по-задълбочени инспекции на затворените обекти и разяснява, че в случай че в този момент не са открити извършители, то не значи, че няма такива. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР