След заключенията на Европейския съвет от 10—11 декември 2020 г.

...
След заключенията на Европейския съвет от 10—11 декември 2020 г.
Коментари Харесай

ЕС прие насоки за доказване на ваксинация с медицински цели

След заключенията на Европейския съвет от 10—11 декември 2020 година и от 21 януари 2021 година държавите-членки на Европейски Съюз, с поддръжката на Европейската комисия, одобриха насоки за доказване на имунизация с медицински цели.

Настоящите насоки имат за цел да поддържат оперативната съгласуемост на документите за имунизация, което значи, че наличието на документите е еднообразно, и да открият най-малък набор от данни за всеки документ. В тях също по този начин се поставя основата за надеждна рамка за гарантиране на достоверността и целостта на документите, по която ще продължи работата в Мрежата по въпросите на електронното опазване на здравето, в това число за в допълнение уточняване на нужните ограничения за отбрана и сигурност на данните. Насоките имат за цел основаването на скица, която може да включва както хартиени, по този начин и цифрови средства, като подсигурява еластичност и съгласуемост със съществуващите национални решения и строга отбрана на персоналните данни.

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните, съобщи: „ Приветствам приемането на насоките по отношение на доказването на имунизация за медицински цели. Нуждаем се от общ метод към имунизационните документи и чакам с неспокойствие да продължим съдействието със Световната здравна организация за разширение обсега на този инструмент на международно ниво. Оперативно съвместимите документи ще бъдат значим инструмент за жителите по време на пандемията, само че и след превъзмогването ѝ. “

Насоките са резултат от разискванията в Мрежата по въпросите на електронното опазване на здравето, както и от първите съвещания с Комитета за здравна сигурност, EMA, ECDC и СЗО. Насоките са ориентирани най-вече към имунизацията против COVID-19, само че могат да се употребяват в бъдеще като основа за доказване на имунизационния статус.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР