След юруш на ваксините, по-малко от седмица откакто премиерът ,

...
След юруш на ваксините, по-малко от седмица откакто премиерът ,
Коментари Харесай

Зелени коридори за зелени тикви

След " напред на имунизациите ", по-малко от седмица откогато министър председателят, зелените коридори за имунизация увяхнаха. Защото имунизациите свършиха. Жалко. Щеше да е прелестно, в случай че в действителност имаше ваксини за всички. Дори най-големите скептици щяха да проявят разсъдък и, като видят, че всичко върви безпрепятствено, щяха да се имунизират. Щеше да има за всички, а в този момент няма. Логично и предвидимо, ще си каже всеки с малко разум в главата.
Защо разумно и за какво предвидимо? Ами доста просто: Преди 7-8 дни министър председателят скастри министрите и щаба, че имунизацията вървяла с доста мудни темпове. Доста време преди този момент едно авторитетно европейско издание (Politico) пресметна, че в случай че България върви с такива темпове, имунизационният развой ще завърши някъде към 2040 година. И министър председателят се засегна. Ето за какво той разпореди да се пръкнат зелените коридори и всяка болница, и всяко джи пи да боде наред де що човек пожелае ваксина и не просто да я пожелае, а и да си я избере. Всичко това се случи на фона на за неспазени от тях сделки за доставката на ваксини.
Та таман този миг избра нашият министър председател да разтвори фризерите и имунизациите да станат осъществен идеал за всички, които ги пожелаха.
На всичкото от горната страна, както отново властимащите рекоха, за появяването и скоростното изгубване на зелените коридори са отговорни жителите. И тези, които са декларирали, че желаят да се имунизират, пък не са се явили да ги боцнат, и тези, които са се юрнали по коридорите, предизвикали са опашки и са изчерпали имунизациите. И още по-отгоре на всичко подлата компания AstraZeneca вероломно окастри дозите за велика България с към две трети. Не че не направи таман това и с цяла Европа, та овластените тикви в усърдна България можеха да се досетят, че това ги чака. Още повече, че всички зеленокоридорци, или най-малко по-голямата част от тях, щат не щат, са получили таман имунизацията на AstraZeneca. Иначе казано, балонът " самичък си предпочитам имунизацията ", се пукна. Излезе, че като няма от тая, самичък си избираш от оная, тъй като я има единствено нея. А в един миг се оказа, че и нея я няма. Идиотско. И още по-идиотски прозвучаха пламенните слова на основните архитекти на зелените коридори – премиера и здравния министър. И единият, и другият бяха напряко вбесени от протоколно-любезния звук на AstraZeneca. Емоционално, само че не и ефикасно. Не подейства и това, че Бойко Борисов се врече, че в случай че би трябвало, ще прати държавния аероплан за ваксини. Да се чуди човек по какъв начин не е схванал, че липсват ваксини, а не самолети.
И какво ще стане в този момент? На постоянния брифинг в четвъртък. Преди да изплюе камъчето обаче, най-малко три огромни лечебни заведения, измежду които и ВМА, почтено, с цел да не се разкарват на вятъра хората, оповестиха, че нямат към този момент ваксини, затова няма и зелени коридори.
Да не приказваме, че до момента в който в седмицата на еуфория Борисов с приятност повтаряше, че " през вчерашния ден са имунизирани над 20 хиляди души ", джи пи-тата всеобщо се жалваха, че не са получили ваксини. Тук-таме по софийските ДКЦ-та бяха спуснали по някоя и друга доза. Затова пък в Кюстендил, един от най-засегнатите от ковид градове, нямаше.
В щастливата си зеленокоридорна седмица Бойко Борисов яростно клеймосваше всички, които споделяха, че въпросните зелени коридори са чист популизъм, че носят риск и ще провокират безпорядък. Излезе, че някои от скептиците се оказаха прави. Какво ще стане в този момент с получилите първа доза? Гарантира ли им се имунизация с втора? Дано лекарите, на чиито глави се стовариха етапи имунизация, гарнирани със зелени коридори, да са показали здрав разсъдък и да са отделили втора доза за получилите първа. Защото другояче показната акция със зелените коридори ще ни излезе през носа. Жалко за всеобщото боцкане пред камерите. Жалко, че и елементарни жители. Много пара в свирката отиде този път. Единственото хубаво е, че при имунизацията на AstraZeneca може да почакаш 12 седмици - само че пък от компанията си споделиха, че за второто тримесечие т.е. април - юни няма да доставят предстоящото от Европейски Съюз! Повечко време от 12 седмици.
Стана малко като прастария теологически въпрос " какъв брой дявола побира острието на иглата " в локален аранжимент " какъв брой недозрели тикви оформят един зелен кулоар "?
Автор: Спасиана Кирилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР