След взрива на водноелектрическата централа Каховка“ последваха взаимни обвинения от

...
След взрива на водноелектрическата централа Каховка“ последваха взаимни обвинения от
Коментари Харесай

Взаимни обвинения от Киев и Москва за взрива на ВЕЦ „Каховка“

След гърмежа на водноелектрическата централа „ Каховка “ последваха взаимни обвинявания от двете страни с спорна информация за претекстовете и детайлностите към осъществяване на акта.


Във видеообръщение министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба съобщи: „ В ранните часове на 6 юни 2023 година съветските сили взривиха язовир „ Каховка “ в окупираната територия в южната част на Украйна. Тази солидна бетонна структура побира 18,3 кубически километра вода. Цивилното население и околната среда по течението на река Днипро към този момент понасят големи вреди вследствие на наводненията “.

По думите му президентът Зеленски неотложно е свикал Съвета за национална сигурност и защита на Украйна. Украинските правоохранителни и служби за незабавна реакция работят интензивно за намаляване на следствията и избавяне на животи.

„ Украйна привиква изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и внася въпроса за съветския терористичен акт пред Управителния съвет на Международната организация за атомна сила. Ние също по този начин ще си сътрудничим с Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз и други интернационалните механизми, с цел да смекчим следствията и да потърсим отговорност от Русия “, добави още Кулеба.

„ В светлината на развиването на бойното поле умишленият и от дълго време плануван терористичен акт на Русия трансформира провокираното от индивида наводняване в оръжие. Увреждането на околната среда е от изключително значение. Цели екосистеми са изправени пред дълготрайни и необратими вреди заради наводненията. Животните в зоологическата градина в Нова Каховка към този момент са починали от покачването на водата и това е единствено началото на вредите за фауната в южната част на Украйна, по поречието на река Днипро и в Черно море. Призоваваме всички държавни управления и интернационалните организации да осъдят дейностите на Русия и да поддържат Формулата за мир на президента Зеленски. Неговите детайли „ Предотвратяване на екоцида “, „ Ядрена сигурност “ и „ Енергийна сигурност “ са доста настоящи сега “, сподели Дмитро Кулеба.

Той е убеден, че злополуката в Каховка е още едно доказателство, че русия е терористична страна. „ Всяка страна, парламент и интернационална организация би трябвало да признаят Русия като такава – без закъснение. Ние също по този начин призоваваме Европейски Съюз и държавите-членки на G-7 да наложат нови опустошителни наказания на Русия, в това число нейната ракетна промишленост и сферата на атомната сила. Русия ще дава отговор за разрушаването на язовир „ Каховка “, както и за другите закононарушения “, приключи обръщението си украинският външен министър Дмитро Кулеба.

От своя страна министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу дефинира взривяването на водноелектрическата централа в Каховка като терористичен акт. Според съветския министър Киев го е инсценирал, откакто не е съумял да реализира триумф в настъплението. Според оценката на Шойгу в този момент украинските въоръжени сили имат намерение да трансферират елементи от Херсонското направление в региона на настъплението.

" След като не съумя да реализира триумф в настъпателните дейности, с цел да укрепи капацитета си, съперникът има намерение да трансферира елементи и техника от Херсонското направление в региона на настъпателните си дейности ", съобщи Шойгу, представен от Интерфакс.

Сергей Шойгу твърди, че украинските военни са почнали да построяват отбранителни позиции на десния бряг на река Днепър. Според него това демонстрира желанията за прекосяване към защита в този регион.

Според Шойгу, с цел да " предотвратят настъплението на съветската войска в този сектор на фронта ", украинските военни са направили " бойкот, в действителност терористичен акт ", който ще докара до тежки и дълготрайни екологични последствия. Той също по този начин съобщи, че съветската страна разполага с данни за изптичане на вода от Днепропетровската водноелектрическа централа.

БГНЕС напомня, че по-рано през днешния ден прессекретарят на Кремъл Дмитрий Пескоя съобщи, че Украйна е направила бойкот в Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) и това може да има тежки последствия за жителите на района, както и за околната среда.

" Президентът получава отчети посредством Министерството на защитата и други служби за това, което се случва към Каховската Водноелектрическа централа. Тук към този момент недвусмислено можем да кажем, че става дума за тенденциозен бойкот от украинска страна ", твърди представителят на Кремъл.

Според Песков " този бойкот има капацитет да провокира доста съществени последствия за десетки хиляди поданици на района, екологични последствия и последствия от различен темперамент, които занапред ще се откриват ".

Говорителят също по този начин дефинира като недвусмислено, че една от задачите на този акт на бойкот е да лиши Крим от източник на прясна вода. " Нивото на водата в язовира спада, затова водоснабдяването на канала в Северен Крим е фрапантно понижено ", добави той.

" Очевидно този бойкот се дължи и на обстоятелството, че откакто започнаха огромни настъпателни интервенции преди два дни, украинските въоръжени сили не съумяха да реализират задачите си. Операциите им са в застой ", сподели представителят.

Каховската Водноелектрическа централа бе ударена през днешния ден, 6 юни. На територията на Новокаховския градски регион е въведено изключително състояние поради наводненията. По данни на Украйна 80 обитаеми места са застрашени от наводнения. Русия и Украйна изтеглят хората, живеещи на териториите под техен надзор. Около 900 души са евакуирани в съветската част на Херсонска област.

Москва и Киев се упрекват взаимно за това. Следственият комитет образува дело за терористична офанзива поради разрушаването на Каховската водноелектрическа централа. От украинските въоръжени сили обявиха, че взривяването на водноелектрическата централа няма да промени проектите на украинското контранастъпление. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР