След вота на недоверие, който правителството му бе обречено да

...
След вота на недоверие, който правителството му бе обречено да
Коментари Харесай

Кирил Петков пред The Guardian: Може пак да се превърнем в мека държава по отношение на Русия

След вота на съмнение, който държавното управление му бе обречено да загуби, българският министър председател Кирил Петков организира видеоразговор с английския вестник The Guardian. " Предстоят ни сложни дни. Борим се интензивно да останем от вярната страна на историята ", сподели той.

Петков упрекна два казуса за разпада на своята коалиция: корупционните ползи и проруското въздействие в България, които съгласно него са " обединили сили ", с цел да смъкват държавното управление му .

Членка както на НАТО, по този начин и на Европейски Съюз, България зае ненадейно мощна проукраинска позиция макар обичайните си връзки с Русия, която преди войната доставяше към 90% от природния газ за нея.

" Ние изненадахме всички в Европа и изненадахме Русия с тази мощна политика ", сподели той, добавяйки, че вътрешнополитическата рецесия значи, че България в този момент рискува да се върне към " обичайна си роля на мека страна " във връзка с рецензиите към Русия .

, откакто тя се сблъска с вътрешни разногласия за бюджета и проблемите към ветото върху началото на договарянията за влизане в Европейски Съюз на Северна Македония. Петков и неговите съдружници нарекоха тези проблеми димна завеса, казвайки, че това е трябвало да скрие съпротивата на корумпираните среди.

Но с разпадането на държавната коалиция в сряда се слага под риск твърдата позицията на България против съветската инвазия в Украйна , която може да стане жертва на политическата блъсканица.

Ако Петков не успее да сътвори нова коалиция, той се притеснява от " фрапантна смяна " в поддръжката на България за Украйна .

" Страхувам се, че (България) ще стане доста по-плаха, мека страна във връзка с реториката против войната и че част от нашия експорт (на помощ) за Полша ще бъде внезапно понижен ", сподели той в изявление, което се организира преди вота на съмнение. " Страхувам се, че мощната позиция на равнище Европейската комисия и Европейския съвет ще се трансформира в по-скоро внимателна, в сравнение с ясна позиция против Русия.

Тази смяна в политиката към този момент към момента не е сигурна, написа изданието, защото множеството депутати от неговата коалиция показаха поддръжка за даване на оръжие и друга военно-техническа поддръжка за Украйна. Но Петков сподели, че едно служебно държавно управление може бързо да подписа договорка с " Газпром ", като България се съгласи да заплаща за газа в рубли и да бъде по-предпазлива в опълчването си на войната.

" Русия в действителност желае да смъкна това държавно управление и по този начин да покаже, че в случай че не ги слушат, тогава държавните управления ще падат ", сподели той. " Това би било превъзходен образец за това по какъв начин тактиката за диверсификация на газа не работи. Те също по този начин биха предпочели по-малко мощен глас против тях по отношение на глобите и поддръжката за Украйна. "

Петков, който организира акция като модернизатор за пречистване на политиката,, с цел да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в края на април, където той подписа договорка за ремонт на украинска военна техника на фона на вътрешната съпротива против директните доставки на оръжие за Украйна.

Той също по този начин реши да работи против Кремъл, като в един миг като дружно със Северна Македония и Черна гора, което го принуди да анулира визитата.

Петков сподели: " Беше просто решение. Реших, че той няма да лети. Толкова е просто. "

Разривът към войната, пенсиониран военачалник и някогашен пълководец на военновъздушните сили, който сподели, че доставките на оръжие в Украйна единствено ще удължат войната.

Петков призна, че за заплащане в рубли, политика, която в последна сметка докара до прекъсване на вноса на съветски газ за България в края на април. Освен това Радев е " доста изрично срещу " доставката на оръжия в Украйна през трети страни. " Ние сме твърдо за (подобни доставки) ", сподели Петков.

Българският министър председател е декларирал, че има вяра, че съветската агитация е основала мощен тласък за политици като Радев да изберат неутралитет, като сподели, че има вяра, че 20% от българите поддържат Русия във войната, а други 60% не желаят страната да заема " мощна позиция " по отношение на нахлуването.

" И може би президентът просто следва възгледите, които биха го създали по-популярен. Личните му възгледи може би съответстват с тях и той няма същото предпочитание като нас за водачество по тези тематики и да бъдем допустимо най-силни като съдружник в НАТО ", разяснява Петков.

Политическата рецесия има по-непосредствени въздействия от войната. Проблемите с корупцията, изказванията за неприятно ръководство и разширението на Европейски Съюз в Западните Балкани играят значима роля. Петков сподели, че няколко дни всеобщи митинги демонстрират, че на улицата има мощна поддръжка за неговото държавно управление. Но в залите на властта, сподели той, войната още повече е поляризирала страните .

" Войната в действителност сподели доста ясно кой на коя страна е ", сподели той. " Но за жалост на държавното управление това основава от ден на ден и повече неустойчивост, тъй като би трябвало да се вземат сложни решения.
 Кирил Петков: Маските паднаха, омръзна ми от страхливци
Кирил Петков: Маските паднаха, омръзна ми от страхливци

Той се надява в най-скоро време Народно събрание да вземе решение по тематиката за РСМ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР