След тригодишен застой броят на двойките царски орли в България

...
След тригодишен застой броят на двойките царски орли в България
Коментари Харесай

Царските орли в България вече са 29

След тригодишен застой броят на двойките царски орли в България се усили с още една и към този момент наброяват 29. Новооткритата двойка освен промени тригодишната наклонност без смяна в популацията, само че и с избора си на изкуствено гнездо увенча с следващ триумф активност на Българско дружество за защита на птиците за слагане на изкуствени гнезда в подобаващи за типа местообитания.
Новата двойка е открита от екип на LIFE плана „ Земя за царския орел “. Едната птица е 3-годшна, а другата – 4-годишна. В прилежаща на двойката територия с сложено изкуствено гнездо са следени две възрастни птици, които се държат като двойка и евентуално търсят свободна територия, която да заемат.
Поставянето на изкуствени гнезда е значима част от природозащитните действия, осъществявани по плана, за възстановяване на гнездовите и питателните местообитания на типа. Общо 40 изкуствени гнезда ще бъдат конфигурирани в Натура 2000 зони „ Сакар “, „ Дервентски възвишения “, „ Западна Странджа “, „ Каменски хълм “ и „ Адата - Тунджа “. Изкуствените гнезда се слагат на подобаващи места, където няма рискови електрически стълбове и човешкото безпокойствие е минимално.
Гнездото се построява от клони и се слага върху висока топола – главен тип дърво, употребен за гнездене от царския орел. Дейността се прави през зимата, с цел да могат през пролетта орлите да заемат гнездата и да ги достроят. Проучванията сочат, че близо 20 % от изкуствените гнезда стават дом на царските орли.
През юли ще бъде регистриран и гнездовият триумф на царските орли в България за 2018.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР