След тридневно гласуване депутатите приеха държавния бюджет за 2020-а. Той

...
След тридневно гласуване депутатите приеха държавния бюджет за 2020-а. Той
Коментари Харесай

Парламентът прие Бюджет 2020

След тридневно гласоподаване депутатите одобриха държавния бюджет за 2020-а. Той планува равни доходи и разноски, нарастване на минималната работна заплата до 610 лева от Нова година, нарастване на пенсиите с 6,7% от юли, както и повишаване на минималната до 250 лева След сериозен спор в пленарната зала депутатите взеха решение партийната дотация да бъде по 8 лева на глас. Сметката демонстрира, че поради непредвидените в бюджета пари за партийни дотации ще са нужни в допълнение 23 млн. лева


Интересното е, че два часа по-рано същото това предложение беше отхвърлено от народните представители с гласовете на ГЕРБ, Воля, Движение за права и свободи и двама самостоятелни. След това обаче беше отхвърлено и предлагането на министерството на финансите за 1 лев партийна дотация, против него гласоподаваха от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Обединените патриоти. Така депутатите се лишиха изцяло от дотации, наложи се да бъде прекратено парламентарното съвещание и финансовият министър Владислав Горанов организира среща с Обединените патриоти. Беше открит метод за коригиране на обстановката.
Владислав Горанов, министър на финансите: С сътрудниците от " Обединени патриоти " постигнахме кардинално единодушие да влезем в пленарна зала и още веднъж да сложим на полемика дебата за размера на партийните дотации. Те настояха да се поддържа визията на сътрудниците от Българска социалистическа партия, да се реализира този размер. Много или малко е това, дано да преценим във времето ние почитаме тяхната позиция, за нас е приоритет е идната финансова година да има резистентен и предвидим бюджет.
Срещу това решение обаче възразиха от Движение за права и свободи, които напуснаха залата и даже желаеха оставката на ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева с претекст, че сходна процедура е противозаконна.
Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи: Видя се популизма и на ГЕРБ, и на Българска социалистическа партия.
От Движение за права и свободи алармираха, че ще има проблем с дебатите за партийни дотации по-рано през днешния ден.
Мустафа Карадайъ, водач на ПГ Движение за права и свободи: Като пристигна гласуването на член 64 от Закона за държавния бюджет, ще лъсне подмолната сделка на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, които ощетявайки дребните политически партии, нанасят следващия удар по демокрацията и плурализма в страната.
Тогава и Българска социалистическа партия и финансовият министър отхвърлиха сходно изказване.
Владислав Горанов - министър на финансите: Не ми е известна такава сделка, това, което разясних доскоро пред ваши сътрудници, дано да мине гласуването, да забележим дали тези съмнения на господин Карадайъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена.Корнелия Нинова - водач на ПГ Българска социалистическа партия: Това е неистина. Интересно ми е за какво го вършат от Движение за права и свободи, откакто осъзнато го вършат и знаят, сигурна съм, че знаят, че нито съм се срещала, нито съм говорила по телефона, нито съм договаряла с господин Борисов такова нещо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР