След тежки преговори депутатите в парламента приеха държавния бюджет за

...
След тежки преговори депутатите в парламента приеха държавния бюджет за
Коментари Харесай

Субсидиите на раздора между БСП и ДПС и хитрият ход на ГЕРБ

След " тежки договаряния " депутатите в Народното събрание одобриха държавния бюджет за идната година. Съвсем предстоящо " горещата точка " се оказа определянето на партийните дотации. Според версията на премиера Бойко Борисов, приемането на предлагането на Българска социалистическа партия за 8 лв. партийна дотация на глас, било " в името на стабилността " и да не бъде злепоставен бюджета.
В българската политическа среда обаче, сходни " внезапни обрати " пораждат доста съществени подозрения. Причината е елементарна и тя е, че всичко наподобява прекомерно комфортно, с цел да бъде инцидентно и компромисно.
Нека да разгледаме обстановката в елементи. Големият печеливш наподобява са ръководещите от ГЕРБ. Те съумяха сполучливо да " обезкървят " опозицията преди локалните избори точно посредством дотациите, извлякоха политически дивиденти от намаляването им преди вота и по-късно хитро върнаха нещата съвсем в изходна позиция. Това се оказа в действителност ловък ход и в последна сметка ГЕРБ съумя да резервира огромна част от значимите си общини, без да понесе основни финансови загуби от дотациите.
Опозицията също излезе относително суха от ситуацията. Субсидиите от 8 лв. на глас още веднъж ще изпълнят поизпразнената каса на социалистите, а загубата на локалните избори по този начин или другояче беше съвсем неизбежна и не толкоз безапелационна. Големият плюс за социалистите пристигна с окончателният бракоразвод с Движение за права и свободи. Думите, произнесени от аленият народен представител Стоян Мирчев от парламентарната естрада, че " Движение за права и свободи са " най-безпринципната и корпоративна партия ", въобще не са инцидентни. С тях се поставя окончателния завършек на един много " извратен брак ", който се уповаваше на частни ползи, само че без никакви правила. Дали аргументите за раздора са пробудили се полезности също наподобява подозрително.
По-скоро пътищата на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се разделят, тъй като към този момент ползите им са разнообразни. Новото управление на " алените ", сходно на Тръмп в Съединени американски щати, последователно съумява да овладее символичната " дълбока страна " вътре в партията, а точно вътрешната съпротива. Изглежда усетило настройките на масите в България, социалистическите водачи се прокараха една по-консервативна линия на развиване, изключваща джендър идеологии да вземем за пример, което докара даже до опълчване на линията на ПЕС. Ключов миг тук се оказват точно дотациите, тъй като без тях социалистите не биха могли да се откачат от олигархичните си зависимости. Обективната равносметка при Българска социалистическа партия демонстрира, че електоратът на левицата е доста стар и без по-рискови и смели ходове, в един миг тя би изгубила позициите си, да не приказваме да бъде действителна опция за ръководството на страната.
Колкото до Движение за права и свободи, макар воплите на Мустафа Карадайъ и партийците към него, те напълно не са губещи във връзка с дотациите. Нека не забравяме, че точно по гледище на Движение за права и свободи, бяха разрешени неограничени дарения за партиите. Нападките против Българска социалистическа партия от страна на Движение за права и свободи обаче също не бяха плод на случайност. Те бяха ориентирани и към ръководещите, на правилото " думам ти дъще, сещай се снахо ". Етническата партия искаше ясно да покаже, че продължава да бъде незаобиколим фактор в българската политика, което няма и да се промени при ниската изборна интензивност в страната.
Колкото до разединените " Обединени патриоти ", техният бонус е оставането във властта. Те бяха " погалени " от ГЕРБ и просто одобриха реализирана към този момент сделка.
Да кажем и няколко думи за новия политически състезател Слави Трифонов. Няма по какъв начин да го подминем, когато тематиката са партийните дотации, тъй като предлагането за намаляването беше точно на неговия екип. Трифонов също извлече дивиденти от обстановката, пишейки за " годеж " сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ, само че лекичко подмина тематиката за даренията, което наподобява като най-сериозното обвързване сред партии и олигархия. Така Трифонов остави чувството, че също се заиграва с популизма, само че не задълбава в действителната проблематика.
В последна сметка новият бюджет още веднъж не даде съответни отговори за проблемите с ниския витален стандарт, опазване на здравето, обучение и така нататък Партийните дотации бяха единствено осветения от камерите придатък, който обаче за следващ път сложи значимия въпрос кого съставляват политическите партии в България. И дали въобще считат да се занимават с проблемите на болшинството хора в страната или ние ще продължим да пълним партийните им каси, а те личните джобове, както и тези на олигарсите към тях. Дали чрез опорочени публични поръчки или нагли бюрократични процедури.
Автор: Тодор Беленски

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР