Какво предстои за арменците от Нагорни Карабах?

...
След светкавичната военна офанзива на Азербайджан бъдещето на 120 000
Коментари Харесай

След светкавичната военна офанзива на Азербайджан бъдещето на 120 000 етнически арменци, които доминират в района на Нагорни Карабах, виси на косъм.

Последният сблъсък на конфликт от десетилетия избухна във вторник, но приключи ден по-късно, като арменските сепаратисти се съгласиха да сложат оръжие.

Продължете да четете списък от 3 елемента Ролята на Русия в Нагорни Карабах е поставена под въпрос след подновяване на сблъсъка

Какво да знаем за прекратяването на огъня в Нагорни КарабахПротестиращите в Армения искат оставката на премиера след прекратяването на огъня в Нагорни Карабахкрай на списъка

Азерският президент Илхам Алиев обяви победа над анклава в четвъртък, заявявайки, че той е изцяло под контрола на Баку и че идеята за независим Нагорни Карабах най-накрая е оставена в историята.

Той обеща да гарантира правата и сигурността на арменците, живеещи в региона, но годините на език на омразата и насилие между съперниците са оставили дълбоки белези.

Хиляди етнически арменци се събраха на летище Степанакерт след договореното прекратяване на огъня, привидно опасявайки се от репресии.

Мнозина в Нагорни Карабах казват, че имат малко доверие във всеки процес на реинтеграция.

„Интеграцията в тази ситуация не означава нищо друго освен плен“, каза Яни Аванесян, докторант в Арцахския държавен университет; Арменците са самонарекли Нагорни Карабах като Република Арцах.

„Не познавам никого тук, никой арменец в Нагорни Карабах, който би могъл да си представи, че е интегриран и в същото време в безопасност“, каза журналистът Сирануш Саркисян, говорейки от Степанакерт, де факто столицата на Нагорни Карабах, наричан Ханкенди от Азербайджан.

Длъжностни лица от Азербайджан и Нагорни Карабах се срещнаха в четвъртък, за да обсъдят гаранции за сигурност и хуманитарна помощ. Но до петък не беше постигнато споразумение, освен влизането на хуманитарен конвой в региона.

INTERACTIVE_AZARBAIJAN-ARMENIA-1695122771 Нагорни Карабах

Сепаратистките власти казаха, че най-малко 25 000 души са били принудени да напуснат домовете си поради офанзивата, като повечето комуникационни линии са прекъснати.

Свидетели в Степанакерт казаха на Ал Джазира, че хората спят в приюти и по улиците без храна, електричество и гориво.

Групата за хуманитарна помощ HART, която е активна в региона от 30 години, предупреди за хуманитарна катастрофа поради деветмесечна блокада, която разтегли доставките.

През декември миналата година Баку затвори коридора Лачин, единственият път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, причинявайки тежка хуманитарна криза.

Жителите казаха, че са се разтревожили, когато са чули, че сепаратистките сили се предават; разселените хора бяха навън по улиците, вкопчени в чантите си, докато тълпи се стичаха към летището в Степанакерт, район, контролиран от руските миротворци.

Артак Бегларян, бивш държавен министър на самопровъзгласилия се Арцах и ръководител на омбудсмана по правата на човека по време на войната през 2020 г., призова за глобална подкрепа.

„Без международни гаранции на високо ниво е невъзможно [да се подпише споразумение] предвид дълбочината на конфликта“, каза Бегларян пред Ал Джазира. „Хората тук се опасяват, че все още сме изложени на висок риск от геноцид и етническо прочистване и затова преобладаващото мнозинство обмисля да избяга от страната.“

Арменското правителство казва, че се готви да приеме десетки хиляди хора, които напуснат Нагорни Карабах, ако стане невъзможно да останат под управлението на Азербайджан.

Въпреки че все още няма споразумение за гаранции за сигурност, Азербайджан казва, че етническите арменски бойци, които са се съгласили да се разоръжат, ще имат избор дали да останат или да напуснат.

„Ние се съгласихме, че [тези], които свалят оръжията си и не използват сила срещу азербайджанските сили, просто трябва да бъдат освободени и те трябва да решат дали ще останат в Карабах или ще отидат в Армения“, каза Хикмет Хаджиев, външнополитически съветник на Алиев. „Това е окончателното им решение.“

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци, които отдавна се стремят към независимост от Баку.

В началото на 90-те години на миналия век арменските сили постигнаха пълен контрол над анклава и околните територии, причинявайки изселване на азерите.

Данни от Службата на ООН по правата на човека показват, че Азербайджан е приел повече от 800 000 вътрешно разселени азерски бежанци през 1994 г. Повече от 300 000 етнически арменци, живеещи в Азербайджан, са избягали в Армения.

Но динамиката на властта в региона се промени през следващите десетилетия. Богатият на ресурси Азербайджан използва приходите от петрол и газ, за ​​да разшири военния си капацитет, като същевременно засили връзките си с международните сили, особено със съседна Турция. От друга страна, Армения се оказа все по-изолирана и икономически отслабена.

Така че през 2020 г., когато Азербайджан започна друга военна операция в Нагорни Карабах, той успя бързо да си възвърне контрола над областите в и около анклава и да презасели някои вътрешно разселени азери на територията.

С това годините на дискусии за предоставяне на автономия на Нагорни Карабах и специални права на неговите граждани бяха изхвърлени през прозореца, каза Артин Дерсимониан, научен сътрудник в програмата за Евразия на Института Куинси за отговорно държавно управление.

„Оттогава Азербайджан стана много по-арогантен, окуражен от победата си и смятайки Нагорни Карабах за вътрешен въпрос – такъв, в който никой няма право да диктува какви права да бъдат гарантирани и на кого“, каза Дерсимониан.

„Азербайджан твърдо отхвърля всякакви разговори относно защитата на правата на малцинствата, въпреки че това може да се промени с външен натиск. Но независимо от това, дори и да имаше широк набор от гаранции, те [арменците от Нагорни Карабах] няма да се доверят на Баку да ги наложи“, добави той.

Но Есмира Джафарова, член на борда на Центъра за анализ на международните отношения, каза, че Азербайджан отдавна търси диалог, който беше отхвърлен от сепаратистките сили.

„При тези условия сега те са се съгласили да разговарят“, каза Джафарова, която също е бивш азерски дипломат и съветник на министъра на енергетиката. „Азербайджанските власти представиха планове за тяхната реинтеграция, за техните културни права, образователни права и всичко това е в процес на обсъждане и съм сигурен, че и двете страни могат да намерят общ език на предстоящите срещи.“

Шансовете за арменците от Нагорни Карабах да имат някакво влияние на масата за преговори са минимални, казват експерти, посочвайки, че военните неуспехи дойдоха, когато традиционните съюзници все повече се откъсваха от своята кауза. В същото време арменското правителство се оказа в уязвима позиция, докато се опитва да намали своята международна изолация и зависимост от Русия.

В столицата на Армения, Ереван, протестиращите тази седмица излязоха на улиците дни наред, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян заради справянето му с кризата.

През май тази година доклади цитираха Пашинян, че правителството му е готово да признае Нагорни Карабах като част от Азербайджан, ако Баку гарантира сигурността на етническото арменско население.

„Пашинян разбра, че трябва да вземе решение между борбата за независимостта на Нагорни Карабах и собствената си страна – и избра Армения“, каза Мари Дюмулен, директор на програмата „Широка Европа“ към Европейския съвет за международни отношения .

Междувременно традиционната регионална сила Русия, затънала във войната в Украйна, също се освободи и намали ролята си в региона до улесняване на движението на населението.

„Не бих очаквал твърде много от тези преговори, тъй като има небалансирано уравнение и Азербайджан няма голям интерес в тези преговори“, каза Дюмулен. „Те вероятно ще започнат процеса на реинтеграция на място, независимо от исканията на Нагорни Карабах.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg