След статията на американския държавен секретар Майк Помпео за европейското

...
След статията на американския държавен секретар Майк Помпео за европейското
Коментари Харесай

Пекин: Китай никога не е искал и никога няма да поиска нарушаване на местните закони

След публикацията на американския държавен секретар Майк Помпео за европейското издание на " Политико " госпожа Хуа Чунин, представител на Министерството на външните работи на Китайската национална република, разяснява тематиката в постоянните конференции на министерството на 3 и 5 декември 2019 година Предлагаме ви отговорите:

Пресконференция на 3 декември 2019г.

В публикация на " Политико ", Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео написа, че е " сериозно значимо европейските страни да не дават надзор до техните значими инфраструктури на китайските софтуерни колоси като Huawei или ZTE ", че Huawei " поддържа връзки с китайската национална войска за избавление " и е " забъркан в шпионаж " в някои страни, и " сякаш е откраднал интелектуална благосъстоятелност " от страни, в това число Германия, Израел и Обединеното кралство. Помпео също твърди, че Законът за националното разузнаване на Китай разяснява, че Китайската комунистическата партия може да принуди всеки снабдител на 5G със седалище в Китай скрито да съобщи секретни данни. Имате ли отговор?

- В романа " Новогодишна жертва ", написан от известния китайски публицист Лю Сюн, има героиня, известна като Съпруга на Сианлин, която не стопира да споделя една и съща история още веднъж и още веднъж. Г-н Помпео се държи тъкмо като нея. Но, за разлика от нейния безопасен монолог, господин Помпео не стопира да повтаря отровни неистини.

Той написа, че Huawei " хипотетично е откраднал интелектуална благосъстоятелност " от страни, в това число Германия, Израел и Обединеното кралство. Ние нееднократно сме питали по отношение на това, само че Съединени американски щати отбягва този въпрос, защото те нямат отговор. Засега нито една страна, компания или физическо лице не може да показа безапелационни доказателства, които да потвърдят, че Huawei съставлява опасност за сигурността. Напротив, вестник Der Tagesspiegel през май съобщи, че след години на инспекции, държавното управление на Обединеното кралство, Федералната работа на Германия за осведомителна сигурност и Европейската комисия не съумяха да намерят никакви " задни малки врати " в Huawei.

Сега, в случай че погледнем към Съединени американски щати, открит факт е, че Патриотическият закон, признат след терористичната офанзива на 11 септември, изисква кибер фирмите постоянно да дават информация за потребителите. Дефекти в сигурността, обаче, са открити в оборудването на американската компания Cisco, с доста разкрити случаи на " задни малки врати ". Още през 2014 година Apple призна в изказване, че може да има достъп до персоналните данни на потребителите като текстови известия, контакти и фотоси посредством " задна малка врата " на iPhone. През 2018 година беше разкрита " задна малка врата " на Фейсбук.

Според разкритията на PRISM, пред американските разследващи организации жителите на Съединени американски щати нямат никаква дискретност на персоналния живот: от техните телефонни диалози, преписка, файлове до гласови данни. Програмата за дълготрайно наблюдаване обхвана и телефонни позвънявания на водачи на 35 задгранични страни, в това число най-близките съдружници на Съединени американски щати. Германският министър на стопанската система също приказва за това преди няколко дни. Според репортажи, налични до обществеността, точно американски компании като Cisco и Apple са тези, които са помагали за осъществяването на програмата.

Помпео твърди, че китайският народен закон за разузнаване разяснява, че Китайската комунистическа партия може да принуди всеки снабдител на 5G със седалище в Китай скрито да съобщи данни. Чудя се, дали той е в положение да откри тази наредба? Можете да го потърсите онлайн. Този закон планува, че " една организация или жител би трябвало да поддържа, подкрепя и спомага на работата на националното разузнаване в сходство със закона и да пази всяка поверителна информация на националното разузнаване, за която знае ".

Но също по този начин планува, че " работата на националното разузнаване се организира в сходство със закона, зачита и пази правата на индивида и законните права и ползи на хора и организации ". Китай в никакъв случай не е желал и в никакъв случай няма да изиска от никоя компания или физическо лице да нарушава локалните закони и да внедри " задни малки врати ", с цел да събира за китайското държавно управление данни, информация или сведения, съхранявани в непознати страни, или да дава такава информация. Многократно сме го заявявали. Въпреки това, някои хора просто се преструват на заспали и не желаят да чуят. Не можем да създадем нищо.

Може би, към момента си спомняте, че господин Помпео сподели в обществена тирада през април " ние излъгахме, ние измамихме, ние откраднахме " и това е " славата на американския опит ". Като хора с благоприлични полезности, какво можем да кажем на някой, който се гордее с лъжата, измамата и кражбата, вместо да се срами? Диалог е неосъществим.

Моят отговор на това е единствено една дума: ДОКАЗАТЕЛСТВО .

Текстът може да бъде прочетен на британски тук.

 Пекин: Китай в никакъв случай не е желал и в никакъв случай няма да изиска нарушение на локалните закони
© fmprc.gov.cn

Пресконференция на 5 декември 2019 година

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати в изказване от 4 декември сподели, че разрешаването на китайски телекомуникационни компании като Huawei и ZTE на всички места в 5G мрежите на една страна ще съставлява сериозен риск за неприкосновеността на персоналния живот, правата на индивида и сигурността на нейните жители. Съединените щати настоятелно приканват всички страни, в това число сътрудниците и съдружниците си, да одобряват национални политики за сигурност, които да попречат на ненадеждни снабдители да имат достъп до каквито и да е бъдещи 5G мрежи. Какъв е вашият коментар?

- Съединени американски щати не престават да приказват за сигурността от много дълго време. Но се запитвам, какъв е стандартът на сигурност? Кой взема решение и преценя това? Как можем да се доверим на някой, който по едно и също време е и играч, и рефер и в това време едно след друго прави неприятни отсъждания? Това не е почтена игра.

Така нареченият " капан за сигурност ", подготвен от Съединени американски щати, звучи доста съществено, само че в действителност не е нищо друго, с изключение на парадокс. Ако логиката на Съединени американски щати гласи, че " всичко, направено в Китай, е рисково ", тогава американците не би трябвало ли да спрат да носят обувки и облекла, създадени в Китай, тъй като и те също могат да съставляват опасност за сигурността?

Неотдавна някогашният изпълнителен шеф на " Майкрософт " Бил Гейтс, навън събитие, направи забавна прилика, с цел да покаже неуместната логичност зад убеждението, че всичко от Китай е неприятно. Той сподели, че Китай е купил аероплан на " Боинг ". Но, дружно с това има и огромно количество американски програмен продукт. Ако следваме логиката на Съединени американски щати, тогава не би ли трябвало държавното управление на Китай да внимава с американските наставления за прекъсване на моторите? Ако това беше правилно, тогава кой би се осмелил да купи самолети, коли или други електронни артикули, създадени в Съединени американски щати?

Направих обширно изказване оня ден по този въпрос. След години на прегледи английското държавно управление, Федералната работа на Германия за осведомителна сигурност и Европейската комисия не съумяха да открият никаква явна " задна малка врата " в Huawei. Въпреки това, недостатъци в сигурността са видяни в няколко известни американски компании, в това число Cisco и Apple, с доста разкрити случаи на " задни малки врати ". Прословутата стратегия PRISM сподели, че даже водачите и жителите на съдружниците на Съединени американски щати нямат дискретност на персоналния живот пред мощната й световна система за наблюдаване и подслушване.

Huawei съобщи готовността си да подпише съглашение против " задни малки врати " и да одобри тестване и контрол от трета страна. Могат ли Съединени американски щати да дадат същия залог?

Надяваме се и имаме вяра, че съответните страни ще създадат самостоятелна преценка въз основа на своите дълготрайни ползи и ще се придържат към правилото на правдивост, истина и недискриминация. Сигурна съм, че са задоволително мъдри, с цел да избегнат " клопката за сигурност ", подготвен от Съединени американски щати.

Текстът може да бъде прочетен на британски тук

Преводът е възложен от посолството на Китайската национална република в София. Заглавието е на " Дневник ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР