След срещата представители на местния бизнес подкрепиха кампанията със закупуване

...
След срещата представители на местния бизнес подкрепиха кампанията със закупуване
Коментари Харесай

Враца се включи в кампанията “Знаеш ли какво дишаш?” за по-чист въздух в училищата

След срещата представители на локалния бизнес поддържаха акцията със закупуване на 20 устройства за детските градини и началните учебни заведения във Враца 

 
-->
Във Враца се организира среща полемика от . Това е третият град, в който представители на учебни заведения и детски градини разискват с институциите и бизнеса опциите за възстановяване качеството на въздуха в затворените пространства. След срещата представители на локалния бизнес поддържаха акцията със закупуване на 20 устройства за детските градини и началните учебни заведения във Враца.

Инициативата има за цел да увеличи информираността за рисковете за здравето, криещи се зад неприятното качество на въздуха. Мисията сплотява напъните на публични организации, институции и представители на бизнеса в цялата страна.

В хода на акцията към този момент са конфигурирани гратис 130 датчика в три русенски учебни заведения и една детска градина. През февруари се включи и 51-во СУ „ Елисавета Багряна “ в София. Устройства към този момент има сложени и в СУ „ Хр. Г. Данов “ Пловдив, където следва среща на 30-ти март.

„ Здравето на децата е преди всичко за нас “, уточни при започване на срещата кметът на Враца Калин Каменов. В полемиката се включиха още зам. кметът Петя Долапчиева, шефове и представители на образователни заведения от общината.

„ Целта е да създадем социална платформа с общодостъпна информация, с цел да можем всички дружно да допринесем за вземането на съответни ограничения. Рядко обсъждаме качеството на въздуха в затворените пространства, въпреки че то е от огромно значение за здравето. “ – акцентира Христо Атанасов, визионер на акцията “Знаеш ли какво дишаш? ”. Той обърна внимание на обстоятелството, че когнитивните качества на децата понижават с 10% при неприятни индикатори на въздуха, а това може да повлияе върху достиженията им.

По време на срещата беше показан сензор, който може да се инсталира във всяка класна стая и да мери равнищата на въглероден диоксид, температура и мокрота в пространствата. При неприятни индикатори сензорът подава звуков сигнал, а решението е елементарно – проветряване на помещението. Като се прибавят и здравословните проблеми, които пораждат, става ясна сериозността на казуса с неприятния въздух в затворените пространства. Прилагането на ограничения за енергийната успеваемост може да докара до понижаване на сметките за ток, само че и до утежняване на индикаторите на въздуха. Затова навременното проветряване на класните стаи ще докара до възстановяване на средата, както за децата, по този начин и за учителите, които работят с тях.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР