След среща с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на

...
След среща с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Ще настоявам лимитите в болничните заведения да отпаднат

След среща с управленията на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров даде конференция, на която съобщи, че ще упорства лимитите в болничните заведения да отпаднат. Според Кацаров лимитите са " наказване за добре работещите лечебни заведения ".

" Искаме да сложим началото на смяна. Здравната система може да работи по-добре. Постигнали сме нужното единодушие върху някои неща. Искаме колкото може по-бързо да започват промени върху настоящия Национален рамков контракт. Преговорите би трябвало да стартират още в този момент. На първо място ще упорствам да отпаднат лимитите. Това е нещо, което беше въведено 2015 година Няма данни това да е подобрило здравната помощ. Имаме единодушие, че този модел не може да работи. Лимитите са наказване за добре работещите лечебни заведения и премия за лечебни заведения, които пациентите не търсят “, изясни Кацаров, представен от организация " Фокус ".

Другата разисквана тематика е за промени в цените на медицинските услуги.

" Много от тях са образувани лобистки. Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се създадат такива промени, те ще стават още по-дълбоки. Ще упорствам да се вкарат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има съпътстващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен – да се селектират пациенти “, акцентира Кацаров. Той уточни още, че би трябвало да се трансферират повече действия от болничната към извънболничната помощ.

" Трябва да можем да реагираме и да променим разпоредбите, по които работим. Това ще разреши същата услуга да се извърши на по-ниска цена, в сравнение с в настоящия миг “, изясни още той, представен от " Фокус ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР