След спорове, продължили 14 години, в Холандия беше въведена забрана

...
След спорове, продължили 14 години, в Холандия беше въведена забрана
Коментари Харесай

Забрана на бурките влиза в сила в Холандия

След разногласия, траяли 14 години, в Холандия беше въведена възбрана на бурките, съобщи ДПА.
Дрехи, които прикриват лицето, като бурки и воали, към този момент не могат да бъдат носени в публични институции като учебни заведения, лечебни заведения и държавни институции, нито в рейсове и влакове. Вътрешното министерство прикани локалните управляващи и органите на реда да ползват възбраната, предава Българска телеграфна агенция.
От представителите на силите за сигурност към този момент се изисква да споделят на забулените дами да демонстрират лицата си. Ако не го сторят, може да им бъде отхвърлен достъп до публични здания и да им бъдат наложени санкции от минимум 150 евро.
Забранени са и други средства за прикриване на лицето като маски и мотоциклетни каски.
Холандският крайнодесен популист Герт Вилдерс назова възбраната "исторически ден ". Той съобщи пред холандско радио, че това е "първата антиислямска мярка ", въведена в страната.
Не е ясно обаче доколко възбраната ще бъде прилагана в действителност, откакто няколко града, както и лечебни заведения, компании за публичен превоз и полицията обявиха, че няма да я съблюдават.
Франция беше първата страна в Европа, въвела възбрана на цялостния ислямски воал през 2011 година, напомни ДПА. Няколко страни последваха нейния образец. В Дания възбраната на прикриващите цялото лице воали е в действие от една година. Досега съгласно управляващите са били наложени санкции от 134 до 1 340 евро в 39 случая, в това число на 22 дами, носещи бурки или никаби.
В Германия до момента са били въвеждани единствено изолирани и лимитирани забрани - да вземем за пример, за публичните служби в провинция Хесен.
Мнозина считат прикриващия цялото лице воал за знак на потискането на дамите в исляма. Критиците на възбраната обаче я одобряват като посягане над религиозната независимост. Смята се, че в Холандия има към 150 дами, които носят постоянно бурки или никаби.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР