След случая на вербална агресия към медици във Варна, прокуратурата

...
След случая на вербална агресия към медици във Варна, прокуратурата
Коментари Харесай

След агресията във Варна: Разследват и мобилния екип за имунизации

След случая на вербална експанзия към медици във Варна, прокуратурата проверява и мобилния екип за имунизации, както и РЗИ в града, съобщи NOVA Проверката на Районната прокуратура във Варна ще продължи минимум 20 дни. Освен за това дали е била проявена някаква експанзия към медиците в морската градина, се проверява и самият мобилен екип, както и районната здравна ревизия за това дали по закон са имали право да слагат ваксини.

А на фона на разделянето „ за” и „ против” имунизацията – медици предизвестяват, че броят на новите случаи е доста по-голям от броя на записаните.

Проверката за случая във Варна е ориентирана главно към Регионалната здравна ревизия и метода на работа на мобилния екип. В неделя пунктът в морската градина затвори, поради словесни нападки към медиците от страна на проведена група от съперници на имунизациите.

„ Дали РЗИ са спазили реда в техните специфични закони, за това по какъв начин се доставят такива медицински пунктове с ваксини, с какви документи, къде по принцип би трябвало да се съхраняват тези разрешителни за използване на имунизациите, дали изобщо има такова позволение. Също желая да се откри дали пунктът е отворен в сходство със специфичните разпореждания, които са за отваряне на такива пунктове”, съобщи Станислава Бакалова, наблюдаващ прокурор, Районна прокуратура – Варна.

Разследва се и дали е имало нападателно държание към медиците.

„ В момента това е предварителна полицейска инспекция … с тях ще се организира сказка, ще им бъдат снети пояснения, просто те би трябвало да обяснят в един напълно натурален диалог какво тъкмо се е случило. Кога, къде, на какво място, кой с кого е приказвал, за какво е говорил”, добави Бакалова.

Медиците осъждат държанието на съперниците на имунизацията против COVID-19.

„ Вандалска демонстрация, груба и просташка. Освен вандалската демонстрация обаче, заплашва здравето на хората, които в този ден са желали да се имунизират. Застрашава здравето на тези екипи, които са подложени на стрес. Това заплашва оцеляването на нацията ни”, безапелационен е Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация.

„ Колегите ни работят на терен, те нямат никаква отбрана, по този начин както нямат отбрана сътрудниците от центровете за незабавна здравна помощ, от звената за незабавна помощ към болничните незабавни заведения. Ние работим без никаква охрана”, съобщи Райна Бояджиева, Асоциация експертите по здравни грижи.

На този декор – броят на инфектираните пораства.

„ Заразените са повече, в сравнение с тези, които влизат в формалната статистика. И това не е нещо, което се постанова подмолно. Това е просто хората, които си взимат от аптеките тестванията, тестват се и си остават у дома без да се записват в системата”, твърди доктор Александър Симидчиев, пулмулог.

Пред имунизационните пунктове пък съвсем няма искащи да се ваксинират. Пример за това е този в метрото до НДК в София.

„ Към момента са минали десетина индивида. Засега са малко хората. Повечето хора имат въпроси, свързани са главно с нашумелите теории за тромбози, за проблеми след слагане на ваксинация”, твърди доктор Хубен Кожухаров, доктор във имунизационен пункт в София.

След обяснение са малко тези, които се отхвърлят от слагане на ваксина. За последните 24 часа едвам 7 555 души са се ваксинирали в цялата страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР