След сигнал на неправителствената организация Антикорупционния фонд (АКФ), чието лице

...
След сигнал на неправителствената организация Антикорупционния фонд (АКФ), чието лице
Коментари Харесай

Държавата изглежда ще провери миришеща обществена поръчка като има административен капацитет

След сигнал на неправителствената организация Антикорупционния фонд (АКФ), чието лице е някогашният зам.-главен редактор на " Капитал " Николай Стайков, Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) ще прегледа възлагането на социална поръчка за обезпечаване на общинските моторни транспортни средства и недвижими парцели на Община Силистра " при съществуване на административен потенциал " .
" Приветстваме решението на АДФИ, само че и с паника означаваме, че организацията за следващ път не се обвързва със период за осъществяването му и слага съществуването на " административен потенциал " като изискване за започване на инспекцията ", разяснява Бойко Станкушев, шеф на АКФ.
За какво става въпрос - че кметът на Силистра разпорежда социална поръчка с планирана стойност 55 882,35 лева като подписва пряк контракт с досегашния реализатор ЗАД " АСЕТ ИНШУРАНС " без да провежда спортна процедура или да предложения няколко застрахователни компании да подадат оферта. Защо - оправданието е с изключителното състояние поради ковид, а застраховките на общинските коли и парцели трябвало наложително да се възобновят. Затова се пристъпва към директно договаряне за още година с досегашния реализатор на застрахователните услуги ЗАД " АСЕТ ИНШУРАНС ", който единствен дава тези услуги на общината през последните 3 години.
Според АКФ обаче общината е била длъжна да разгласи процедура за публични поръчки още преди въвеждането на изключителното състояние. Застрахователните полици на колите и парцелите на общината са изтичали на 29 март 2020 и, съгласно Закона за публичните поръчки (ЗОП), процедурата за социална поръчка е трябвало да бъде оповестена най-къснопрез февруари 2020. Общината обаче афишира публичната поръчка на 18 март 2020, едвам 11 дни преди приключването на застрахователните полици, което, с или без изключително състояние, е направило спазването на законовите периоди невероятно. С други думи, спешността в тази ситуация се е дължала на бездействието на възложителя, а не на непредвидени условия и заради това не може да оправдае изключения от написаните в Закон за обществените поръчки процедури, счита АКФ.
" При над 80% от изпратените от АКФ сигнали до АДФИ до този миг действителната инспекция към момента не е почнала, като в множеството случаи се касае за интервал по-дълъг от една година. Ще следим с внимание развиването на финансовата ревизия в този съответен случай и ще настояваме за своевременни дейности от страна на институциите ", добавя Бойко Станкушев.
Какъв скандал точно с работата на общината и полицията в Силистра стана наскоро - припомнете си в ТОЗИ МАТЕРИАЛ!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР