След серия спортни събития, посветени на 100 години организиран футбол

...
След серия спортни събития, посветени на 100 години организиран футбол
Коментари Харесай

ФК Севлиево чества 100 години с мач срещу ветераните на Левски в петък

След серия спортни събития, отдадени на 100 години проведен футбол в Севлиево, кулминационната точка на юбилейната стратегия е мачът сред ветераните на локалния Севлиево и Левски.
Финалното събитие на юбилейната година ще бъде този петък в спортна зала „ Дан Колов " от 17.30 часа.
ФК Севлиево се явява правоприемник на ФК Раковски, учреден през 1922 година в гр. Севлиево. Клубът взе участие интензивно в Северозападна „ В “ аматьорска футболна група, като употребява базата на бившето физкултурно сдружение „ Росица “ в града и прилежащия към нея стадион „ Раковски “, притежаващ 5000 седящи места.
Общината подкрепя финансово и организационно активността на клуба и се радва на положителните резултати, реализирани от състезатели, треньори и подпомагащия личен състав.
През обособени интервали в 100-годишната история на футбола в града са съществували разнообразни футболни тимове. Най-популярен от тях е Раковски, учреден през 1922 година
От 1943 година до септември 1944 година той носи името „ Стефан Пешев-Раковски “ (след обединение). Следват поредност от промени.
На 15 февруари 1947 година Раковски влиза в състава на новоучреденото физкултурно сдружение Росица, което сплотява всички спортни организации в града, в т. ч. на туристи, колоездачи и мотоциклетисти. През есента на 1949 година следват нови промени. Обособени са няколко доброволни спортни организации на ведомствен принцип, най-известната от които е Червено знаме.
През 1957 година те са обединени в ДФС Раковски.
По време на сезон 1958/59 година футболният отбор за малко носи името на арматурния цех в града „ Стоян Бъчваров “ (дн. „ Видима Идеал “ АД). През 1980 година ДФС „ Раковски “ е преименуван на „ Росица “, а през 1985 година на негова основа се образува ФК „ Росица “.
В 1990 година тимът възвръща своето обичайно име – „ Раковски “. От 1997 се назовава „ Видима – Раковски “ (след обединяване с „ Видима “, учреден през 1993 г.). През 2010 година тимът печели промоция в „ A “ футболната група, откакто приключва преди всичко в Западната „ Б “ група.
През сезон 2014/15 ПФК Видима-Раковски (Севлиево) се отхвърля от присъединяване в Северозападната „ В “ група. През 2015 година тимът е разформиран и на негово място се появява ФК “Севлиево “, с цел да може да играе в Северозападната „ В “ група.
Девизът на футболистите от града край Росица е „ Свобода, горделивост, чест и достолепие за България “ и в унисон с думите са и делата - дванадесето място в „ А “ ПФГ (2003/04), четвъртфиналист в шампионата за Купата на България (2003/04), притежател на Купата на Аматьорската футболна лига (1998/99).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР