След седмици на очакване бившият министър-председател на Обединеното кралство Борис

...
След седмици на очакване бившият министър-председател на Обединеното кралство Борис
Коментари Харесай

Борис Джонсън е изправен пред 4-часов разпит за „Партигейт“. Той ще мрази всяка минута

След седмици на очакване някогашният министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън ще бъде изправен пред комисията по привилегиите на Камарата на общините в сряда следобяд, с цел да се регистрира за дейностите си по по този начин наречения скандал " Партигейт ", пишат от Politico.

Междупартийната група от депутати, управлявана от огромната лейбъристка Хариет Харман, изследва дали той умишлено е подвел Народното събрание за празненства на Даунинг стрийт, нарушаващи разпоредбите на Ковид, по време на пандемията.

За Джонсън залогът е огромен

В първичната актуализация по-рано този месец комисията изрече съмнение, че той може да е подвел Народното събрание неведнъж. Ако тази оценка се удостовери, Джонсън може да бъде отхвърлен от Камарата на общините - и може би да се наложи да взе участие в сложни частични избори, с цел да отбрани мястото си.

Накратко казано, политическата кариера на Джонсън виси на косъм. За чуването са отделени четири часа и всеки миг ще бъде излъчен онлайн по малкия екран.

Развръзкатаще бъде наложителна за гледане освен поради решаващата си роля за бъдещето на Джонсън, само че и поради спектакъла, в който постоянно неуловимият извършител на реда най-сетне ще бъде измамен под отговорност за дейностите си.

Трудно е да си представим по-голямо противоречие сред актьора - политик, който се показва с смешки, занимателна жестомимика и блъфиране - и трибуната, която нормално изисква умереност и честност.

" Той в никакъв случай не е бил изключително добър в парламентарната активност ", въздъхва един някогашен народен представител, работил в тясно съдействие с Джонсън. " Да си член на Народното събрание не е като да си " международен крал ". Трябва да се занимаваш със скучни неща. "

Звездна атракция

Безспорните мощни страни на Джонсън като политик са добре известни, въпреки и все по-скрити от погледа, откогато той бе свален от поста министър-председател предходната година.

" Той е безусловно брилянтен в това да приказва на всеобщ протест и да кара консерваторите да се усещат добре, че са консервативни ", споделя биографът на Джонсън, Андрю Гимсън.

Това умеене се прояви най-ярко по време на мандата на Джонсън като кмет на Лондон, когато той измъчваше тогавашния министър-председател Дейвид Камерън със заядливите си речи на конференцията на Консервативната партия, предопределени да подхранват спекулациите, че един ден би могъл да заеме лидерския пост.

Като министър-председател Джонсън черпи сили от враждебната атмосфера в Камарата на общините, като с провокативните си изречения подлудява както депутатите, по този начин и създателите на заглавия.

" Да бъдеш добър в спешни обстановки, родолюбец и да имаш огромна характерност бяха типичните мощни страни на Борис Джонсън като министър-председател ", сподели социологът Кийран Педли, шеф на отдел " Политика " в Ipsos. Той означи по какъв начин " персоналният бранд " на Джонсън отслабва от края на 2021 година - по времето, когато избухва абсурдът " Партигейт " - след което обществото стартира да го възприема като все по-недостоен за доверие.

Това мнение сигурно се удостоверява от негови правилни лейтенанти като някогашния министър на стопанската система Джейкъб Рийс-Мог, който към този момент дефинира комисията като " съд за кенгурата ".

Въпреки това Джонсън ще бъде добре квалифициран, защото е употребявал услугите на известния юрист Дейвид Паник, с цел да сформира мнение в своя отбрана, в което признава, че е подвел Народното събрание, само че акцентира, че в никакъв случай не е имал желание да го прави.

Друг е въпросът дали някогашният министър-председател ще успее да се придържа към сюжета по време на маратонската четиричасова сесия за предоставяне на показания, като се има поради естествената му припряност, която постоянно се демонстрира, когато е помолен да се оправдае или да отговори на въпроси, които счита за неуместна.

Един народен представител от Консервативната партия и дълготраен песимист на Джонсън предвижда: " Подозирам, че досието ще бъде по-убедително от представянето. "

Сблъсъкът сред основния очевидец и основния прокурор също е вълнуващ. Харман, която е юрист по обучение, е известна с безкомпромисния си жанр и дългогодишната си акция за правата на дамите, откогато за първи път става народен представител през 1982 година

Председателството на комисията е последната огромна работа на Харман, преди да се отдръпна на идващите избори, и задача, която съгласно един неин съдружник е " по-трудна, в сравнение с е очаквала ".

" Партиен Армагедон "

Въпреки че чуването в сряда ще обезпечи на Уестминстър турболентен следобяд, същинският съд за Джонсън следва.

Сунак към този момент уточни, че вероятно гласоподаване за бъдещето на някогашния му началник няма да се организира от партийни чиновници, както е всекидневно за сходни въпроси, само че все пак той ще бъде подложен на голям вътрешен напън от някои среди да подреди на депутатите тори да спасят кожата на Джонсън.

Подобна препирня заплашва да измести чувството за спокойна и подредена подготвеност, което Сунак се пробва да внуши, откогато стана министър-председател.

" Това, което ни оказва помощ [в момента], е чувството за успокоение ", споделя един от депутатите тори, настроени против Джонсън. " Опасявам се, че с Борис то ще изчезне. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР