След седмици на обсъждане и консултации с партньорите си Съединените щати

...
След седмици на обсъждане и консултации с партньорите си Съединените щати
Коментари Харесай

Байдън обяви официално: САЩ изпраща на Украйна 31 танка M1 Abrams - Свят

След седмици на обсъждане и съвещания с сътрудниците си Съединените щати ще изпратят в Украйна 31 танка M1 Abrams, заяви в послание онлайн американският президент Джо Байдън в сряда, когато часовниците в Киев посочваха 7 вечерта. САЩ също по този начин ще обезпечат нужното образование и доставките, нужни за употребата и ръководството на тези танкове, сподели Байдън.

Tune in as I deliver remarks on our continued support for Ukraine.
— President Biden (@POTUS)
Съединените щати ще предадат на Украйна 31 танка M1 Abrams на обща стойност 400 милиона $.

За новината от Белия дом денем подгряваше след извършен диалог с Лойд Остин министърът на защитата на Украйна Олексий Резников. „ Имах телефонен диалог със секретаря по защитата Лойд Джеймс Остин III. Обсъдихме резултатите от Рамщайн 8, по-нататъшното подсилване на украинската войска, в това число доставките на танкове и поддръжката на новото въоръжение. Скоро ще бъдат оповестени още положителни вести. Имаме цялостно доверие и мощна поддръжка от Съединени американски щати. Заедно към успеха “, написа военният министър на Киев.

По-рано през днешния ден Джо Байдън организира видеоконферентен диалог с френския президент Еманюел Макрон, немския канцлер Олаф Шолц, италианския министър-председател Джорджа Мелони и английския министър председател Риши Сунак за тясното съдействие сред страните им в помощта за Украйна, заяви Белият дом, представен от Ройтерс, а американският президент разгласи, че решението за танковете е взето след координиране с тях.

Разговорът се състоя, откакто Германия разгласи, че ще даде на Украйна една рота от 14 танка " Леопард 2 " от запасите си и ще утвърди изпращането на такива машини и от други европейски страни.

Танковете, които анонсира Белият дом няма да бъдат разполагаем на украинците незабавно. Ще отнеме месеци, преди високотехнологичните машини да дойдат на място в Украйна, разясняват американски чиновници, няколко месеца се чака да продължи и образованието на украинските екипажи. Танковете ще бъдат платени посредством Инициативата за подкрепяне на сигурността на Украйна, която набира оръжия и съоръжение от частната промишленост, а не от американските ресурси.

Точно предишния петък американски чиновници настояха, че президентът Джо Байдън не е податлив да даде танкове Abrams на Украйна, защото членовете на неговия екип по национална сигурност, в това число министърът на защитата Остин и ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете военачалник Марк Мили, не имат вяра, че те биха донесли изгоди на украинците, като се има поради какъв брой мъчно се ръководят и поддържат.

В еднакъв ден се появиха новините за доставки на немски Leopard2, за единодушие на Берлин за трансфер в Украйна на полски Leopard2PL и за американските Abrams, дружно с анонси и на други съдружници да се включат в „ танковата коалиция “, за която призоваваше Полша. Това, евентуално ще се окаже началото на доставки на въоръжение, което може да опредили изхода на оръжие и попълване на листата „ Залужни “.

През декември шефът на украинския общоприет щаб Валерий Залужни, говорейки за проектите и тактиките на ВСУ за 2023 година разяснява в изявление за „ The Economist “ съответните потребности на Украйна от въоръжение, което да направи допустимо освобождението на окупираните и анексирани съветски територии. Тогава Залужни сподели, че като военачалник му трябват 300 танка с цел да върне изгубените територии. Ако цифрата 300 не наподобява на този стадий задоволително реалистично, изцяло допустимо е в скоро време съставът на бронетанковите сили да се попълни с към 120 танка, преди този момент остарели руски танкове на Украйна даде и Мароко и броя несъмнено ще е по-голяма. Знае се, че Полша ще изпрати 14 „ Leopard “-а, Финландия, Швеция и Дания, които са подготвени да се включат не са оповестили численост, 4 от 12-те си „ Leopard “-а e подготвена да даде и Португалия. По-големи количества от този модел имат армиите на Турция и Гърция, само че към този момент няма индикации дали биха се включили.

При това състояние е изцяло допустимо сформирането на минимум два бронетанкови батальона. Според военни специалисти с цел да е ефикасна помощта на Запада трябваше да има най-малко един окомплектован батальон от 56 машини, в този момент летвата е вдигната. Ще се върви към основаването на бронетанкова бригада, от най-малко два бронирани батальона – 119 танка и един механизиран батальон, формиран от бойни машини на пехотата, като, да вземем за пример, обещаните от Германия Marders (нужни са 40 от тях) или американските Bradley, с които Киев също ще разполага – Съединени американски щати дадоха обещание в последния пакет с военна помощ за Украйна 109 такива машини.

Анонсираните през днешния ден доставки на танкове ще оказват помощ за укрепването на капацитета на Украйна и, евентуално, са единствено част от общия пъзел за образуване на съвременни формирования във ВСУ, които да разрешат на украинските сили контраатака, извършена по „ учебника на НАТО “ във взаимоотношение с останалите типове войски и въоръжение, с които получените танкове да си взаимодействат – ударни хеликоптери и многоцелеви самолети, като F-16, за който загатна през днешния ден външният министър Дмитро Кулеба.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР