След седмица изтича срокът за подаване на декларация за определяне

...
След седмица изтича срокът за подаване на декларация за определяне
Коментари Харесай

Скоро изтича срокът за деклариране на авансовите вноски от фирмите

След седмица изтича срокът за подаване на декларация за установяване на типа и размера на предплатените вноски за 2022 година. До 15 април сдруженията подават декларацията по член 87а и член 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/.

Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен налог по реда на ЗКПО, както и от физически лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, и от физически лица, регистрирани като аграрни стопани, избрали приходът от стопанската им активност да се полза с налог върху годишната данъчна основа по член 28 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица /ЗДДФЛ/.

Декларация не подават лицата, които са освободени от предплатени вноски и не са избрали да вършат такива според член 83, алинея 3 от ЗКПО. Това са: лицата, чиито чисти доходи от продажби за годината преди миналата година (2020 година) не надвишават 300 000 лева, както и новоучредените през 2021 година и през 2022 година данъчно задължени лица, като се изключи новоучредените вследствие на превръщане по Търговския закон. 

Декларация се подава и в случай че прогнозният данъчен финансов резултат е негативна или нулева големина, само че лицето е задължено да прави предплатени вноски. 
 istock istock
Формулярът се подава единствено по електронен път, чрез Портала за електронни услуги на приходната организация, налични с електронен автограф.

На 15 април изтича и срокът за внасяне на месечните предплатени вноски за корпоративния налог за януари, февруари, март и април и на тримесечните предплатени вноски за първо тримесечие за корпоративния налог по ЗКПО за 2022 година.

Най-бързо и елементарно внасяне на суми към бюджета, без такси, се прави посредством виртуален ПОС-терминал в портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите.

Повече информация за попълване на декларациите и за заплащане на дължимите налози клиентите на Национална агенция за приходите могат да получат на телефона за информация: 0700 18 700, на цена, според цената на съответния оператор и в уеб страницата на приходната организацията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР