След седем дни на национална стачка във Франция, премиерът Едуар

...
След седем дни на национална стачка във Франция, премиерът Едуар
Коментари Харесай

Френски власти с малки отстъпки в пенсионната реформа

След седем дни на национална стачка във Франция, министър председателят Едуар Филип разгласи известни отстъпки в проектите за пенсионна промяна, против които избухната всеобщите митинги. Вчера имаше изключително съвещание сред президента Емануел Макрон, премиера и отрасловите министри. Днес Филип даде детайлности за проекта. Правителството ще продължи с промените, само че с известни отстъпки, сподели той, представен от Франс прес.
Промените, направени от държавното управление, ще се ползват поетапно и няма да обиден служащите, родени преди 1975 година. Филип се надява стачката, която блокира съвсем целия превоз в страната, да спре.
Планираната промяна на пенсионната система на Франция бе едно от основните обещания на Емануел Макрон. Предложената от държавното управление нова система обаче бе посрещнаха остро от синдикати и съпротива. Миналата седмица започнаха най-големите стачки в страната от повече от две десетилетия.
Противопоставяйки се на натиска на профсъюзите обаче, френското държавно управление продължи напред с проектите си.
Разкривайки детайлности за промяната, през днешния ден министър председателят Едуар Филип съобщи, че тя ще сплоти доста специфични пенсионни режими в универсална система.
Прилагането на новата универсална система ще значи края на съответни режими, сподели Филип и даде обещание синдикатите и работодателите ще имат думата в метода на ръководство на тази система.
Съгласно новия пенсионен проект тези, които имат цялостен работен стаж, ще имат право на месечна пенсия от най-малко 1000 евро на месец.
Премиерът добави, че измененията ще бъдат въведени незабавно след приемането на закона - през 2020 година или началото на 2021 година
Франция има комплицирана пенсионна система, която е разграничена на 42 „ специфични режима “ в частния и обществения бранш. Макрон възнамерява да ги сплоти в единна базова система, самостоятелна от промишлеността. Пенсиите за чиновниците в частния бранш се пресмятат въз основа на техните 25 най-хубави заплати през годините; в обществения бранш пенсиите се основават на заплатата през последните шест месеца.
Официалната пенсионна възраст във Франция се увеличи от 60 на 62 през последното десетилетие, само че хората, които напущат, без да изработят нужното време, получават понижена пенсия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР