След сделката френско-американската компания придобива над 7000 магазина в повече

...
След сделката френско-американската компания придобива над 7000 магазина в повече
Коментари Харесай

Производителят на Ray-Ban купува GrandVision за 8 млрд. долара

След договорката френско-американската компания придобива над 7000 магазина допълнително от 40 страни

© В© Kai Pfaffenbach / Reuters Френско-италианската компания EssilorLuxottica купува холандския си съперник GrandVision за 7.3 милиарда евро (8.1 милиарда долара). Така компанията за слънчевите очила Ray-Ban и Vision Express се сплотяват под една марка, написа Bloomberg. Самата Essilor купи италианската Luxottica, произвеждаща Ray-Ban, преди две години и половина за 22.8 милиарда евро.

Сделката

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Френско-италианската компания ще заплати минимум по 28 евро за акция за почти 77% от каузи на капиталовото сдружение HAL, което държи GrandVision и е благосъстоятелност на холандския милиардер Ван дер Ворм. Цената е с 33% по-висока от тази, на която се търгуваха книжата, ден преди да се появи информация, че двете компании водят договаряния. Тогава компанията се оценяваше общо на 5 милиарда евро.

EssilorLuxottica разгласи, че цената на акциите може да се увеличи до 28.42 евро, в случай че придобиването завърши до 12 месеца. Анализаторите обаче считат, че това ще се случи след сред година или две.

След приключването на договорката EssilorLuxottica ще насочи оферти и към останалите акционери. Компания заяви, че ще употребява мостово финансиране от 8 милиарда евро за договорката.

Защо е значима договорката за EssilorLuxottica

EssilorLuxottica има марките Lenscrafters и Pearle Vision в Съединени американски щати, а след договорката с GrandVision компанията ще затвърди световното си въздействие на пазара на рамки и очила. След приключването ѝ, френско-италианската компания ще придобие повече от 7000 магазина в над 40 страни, като в някои от тях се продават марки като Brilleland и For Eyes.

Освен това компанията ще се опита да пребори с конкуренцията с по-ниски цени, ще заложи също и на онлайн търговията.

След договорката акциите на EssilorLuxottica се покачиха с 4.3% в Париж, а тези на GrandVision - с 5.4% в Амстердам, написа Bloomberg.

EssilorLuxottica регистрира увеличение на облагите през първото полувреме, с което надмина упованията на анализаторите.

Проблемите в първокласната компания

Сделката се случи директно след спор за поста на нов основен изпълнителен шеф на компанията, която е основана след обединяването сред френската Essilor и италианската Luxottica. Той беше сред ръководителя на компанията Леонардо дел Векио и заместник-председателя Хуберт Саниерес и беше придружен със правосъдни каузи. През май обаче акционерите стигнаха до компромисен вид и взеха решение да се откажат от делата и да изберат нов изпълнителен шеф до 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР